Мркоњић Град: Набавке главни проблем

Ведрана Кулага
Мркоњић Град: Набавке главни проблем

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је мишљење са резервом општини Мркоњић Град јер су приликом контроле пословања у 2013. години открили значајна одступања од процедура приликом спровођења јавних набавки и погрешно сачињене финансијске извјештаје.

Ревизијом је обухваћен консолидовани финансијски извјештај те општине у оквиру којег су извјештаји Административне службе, Центра за социјални рад, вртића "Миља Ђукановић", Гимназије, Машинске школе и Народне библиотеке.

Ревизори су оцијенили да јавне набавке нису у потпуности спроведене у складу са Законом о јавним набавкама БиХ. Подвучено је да није увијек документовано на основу чега је уговорни орган процијенио вриједност уговора. Као примјер навели су да су за асфалтирање путева дијељене набавке путем конкурентских захтјева умјесто да извођач буде изабран у отвореном поступку.

- У Машинској школи уговорни орган није доносио одлуку о избору понуђача, док у вртићу поједини уговори не садрже уговорену вриједност - констатовали су ревизори.

Утврђено је да је општина обављање послова заједничке комуналне потрошње повјерила Комуналном предузећу "Парк" без уговора и супротно Закону о комуналним дјелатностима којим је дефинисано да се обављање ових послова повјерава јавном предузећу актом о оснивању.

Пропуста је било и приликом евидентирања података из јединствене евиденције о пријављеним и уплаћеним порезима, а ревизори су утврдили да су надлежни у општини исказали веће приходе обрачунског карактера за најмање 359.615, док су финансијски резултат текуће године повећали за минимално 355.930 КМ. Надлежнима је скренута пажња и на то да Скупштина општине није донијела програм коришћења средстава од накнаде коју предузећа и друга правна лица уплаћују за реализацију посебних мјера заштите од пожара.

Ревизори су имали замјерке и на број запослених у Административној служби општине. На крају године су радила 63 извршиоца на неодређено и шест на одређено вријеме, те три функционера.

- Није документовано да је обављена анализа организације и систематизације радних мјеста и управљања људским ресурсима у циљу постизања вишег нивоа ефикасности и успјешности пословања. Руководство није идентификовало потенцијалне ризике у процесу запошљавања - став је ревизора.

Буџетски приходи и примици на крају прошле године износили су 8,8 милиона, а расходи и издаци 8,6 милиона КМ.

Општина је доставила примједбе на Нацрт ревизорског извјештаја, а Главна служба за ревизију је након разматрања примједби оцијенила да су оне таквог карактера да не могу утицати на закључке нити на дато мишљење. Начелник општине Дивна Аничић рекла је да још нису размотрили ревизорски извјештај, јер им је тек јуче стигао.

Судски спорови

Руководству општине скренута је пажња на судске спорове у којима је општина тужилац и тужена страна. Ревизори су навели да су активна 23 спора, али да није било детаљнијих анализа у вези са њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана