Мосту на Дрини враћен стари назив

Мосту на Дрини враћен стари назив 01.04.2009 22:00 | Слободанкан Савић

ЗВОРНИК - Мост на Дрини који спаја Зворник и Мали Зворник од јуче се зове "Мост краља Aлександра Првог Карађорђевића".

Одлуку о промјени назива моста, односно враћању његовог старог назива, донијела је локална скупштина у Зворнику на јучерашњем засједању, а на иницијативу коју је покренуло више од 600 грађана  предвођених Зворничанином Борисом Голубовићем.

Група грађана упутила је и званичан захтјев Скупштини општине Зворник да се овом мосту врати првобитни назив, уз напомену да претходних неколико деценија нико није приступио обнови и реконструкцији моста, који је симбол Зворника и свједок времена.

Предсједник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић подржао је иницијативу грађана са лијеве стране Дрине и најавио да ће на наредној сједници локалне скупштине разматрати Одлуку о враћању старог назива мосту.   

Мост је 1929. године изградило тадашње Министарство грађевине и династија Карађорђевић, а у саобраћај га је пустио краљ Aлександар Први Карађорђевић  у јануару 1930. године, чије име је носио до краја Другог свјетског рата, када му је назив промијењен у Филип Кљајић Фића.

Мост краља Aлександра Првог Карађорђевића дуг је 150 метара и широк 7,2 метра, а изграђен је од челичних конструкција са површином од око 14.000 квадрата.

Када је изграђен, његова издржљивост испитивана је са 30.000 тона камена које су на њему остављене да стоје 15 дана.

До посљедњег рата служио је и за одвијање моторног саобраћаја, а данас служи само као пјешачки мост и изузетно је фреквентан.

Помоћ

Покретачи иницијативе за враћање првобитног назива моста сматрају да се оправдано може очекивати помоћ краљевске породице Карађорђевић у обнови моста.                 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица