Мошти светитеља узидане у цркву

Ратомир Мијановић
Мошти светитеља узидане у цркву

ТРЕБИЊЕ - Свештенство Епархије захумско-херцеговачке и приморске са епископом Григоријем на челу одлучило је да кости митрополита Леонтија Радуловића, који је био сахрањен у Саборној цркви 1888. године, пренесе у Стару цркву, док се Саборна не обнови.

Мостарски свештеници Радивоје Круљ и Данило Боро са неколико вјерника донијели су сандучић у који ће похранити кости владике. Приликом откопавања наишли су на чудо, у гробу су нашли нетрулежне мошти и одјећу, иако је гроб порушен заједно са црквом прије 17 година, па је у њега ушла и вода.

Вијест о проналаску моштију одјекнула је у православној Херцеговини, а народ већ вјерује да је ријеч о свецу. Од тада многи вјерници који долазе да се поклоне моштима, кажу, да црква мирише посебним мирисом, да мирише на светитеља.

- Нисмо могли да добијемо већи благослов од овога на почетку радова на обнови Саборне цркве. Тијела светитеља, којима и Леонтије Радуловић припада, су ван закона природе, не распадају се, а уз то приликом ископавања се не осјећа непријатан мирис. То се догодило и сада, а одјећа је остала готово нетакнута - каже свештеник Круљ.

И митрополит Леонтије у своје вријеме градио је ову цркву, руководио радовима на њој и уградио себе у њу. То што су пронађене његове мошти велики је знак љубави Божије и благослова Божијег.

Митрополит Леонтије био је на овим просторима први српски митрополит, послије Грка, који су послије гашења Пећке патријаршије управљали православном црквом на овом подручју. Прије тога, као монах и свештеник, био је у турском и аустроугарском ропству. На владичанском трону био је мање од годину, јер је изненада умро.

- Намучени страдалник Леонтије Радуловић из Туља из Поповог поља пострадао је за живота, али је свједочио славу Господњу и ево Господ прославља њега данас послије 122 године. Узидан је у темеље храма и опет ће то бити - нагласио је пензионисани владика захумско-херцеговачки Aтанасије.

Aрхимандрит Дионисије

Када се 12. октобра 1888. године у Мостару у господу упокојио митрополит захумско-херцеговачки Леонтије, архимандрит Дионисије Миковић из Боке Которске написао је пригодну пјесму, у којој је између осталог рекао: "Дјела му никад неће у гроб пасти", односно да никад неће умријети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана