Most preko Drine u Foči žila kucavica i simbol pobjede

Radmila Đević
Most preko Drine u Foči žila kucavica i simbol pobjede

Foča - Obnovljeni željezni most na Drini “9. maj”, koji je srušen tokom NATO bombardovanja Foče 1995. godine, juče je svečano pušten u saobraćaj.

Most su otvorili predsjednik RS Milorad Dodik i načelnik Foče Radisav Mašić u prisustvu brojnih građana, za koje je taj most simbol velike pobjede.

Most je rušen dva puta. Prvi put u Drugom svjetskom ratu 1942. godine, a potom 1995. godine u NATO bombardovanju. Nakon 23 godine izgrađen je novi koji je zadržao originalni prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika. Novi most je dobio naziv “9. maj”, koji Foča slavi kao Dan opštine, a svijet kao Dan pobjede nad fašizmom.

Rekonstrukciju mosta, kojom Foča rješava veliki saobraćajni, infrastrukturni i komunalni problem, finansirale su Vlada RS i lokalna uprava sa po milion i po maraka.

- Most “9. maj” ne spaja samo dvije obale, već spaja vrijeme, i simbolizuje pobjedu nad agresorima NATO-a koji nam ni najmanje nisu pomogli da ga obnovimo. To je drugi most koji su oni srušili u Foči, a mi ga sada obnavljamo svojim novcem - rekao je Dodik. On je istakao da je Foča dokaz dobre saradnje sa republičkim vlastima koja je omogućila njenim građanima da uživaju u dobrobiti mnogih projekata.

Načelnik Foče Radisav Mašić istakao je da je obnovljeni most žila kucavica za Fočake, koji više neće imati nikakvih smetnji u saobraćajnoj komunikaciji.

- Otvaranjem mosta obezbijeđeni su i uslovi za brži razvoj opštine - rekao je Mašić.

Ministarka građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije RS Srebrenka Golić istakla je da je Vlada RS kroz različite  projekte u Foču uložila oko 50 miliona maraka.

- Most je urađen kvalitetno, po svim standardima i građani Foče imaju čim da se ponose - kazala je Golićeva.

Fočaci i jesu ponosni i zadovoljni jer su konačno poslije više od dvije decenije dobili moderan most, koji predstavlja vrata u njihovu opštinu.

- Ovo će nam najviše olakšati dolazak do bolnice, ali i ostalih dijelova grada - rekla je Fočanka Milana M.

Nakon svečanog otvaranja mosta, predsjednik RS Milorad Dodik položio je kamen temeljac za novu zgradu vrtića u naselju Donje Polje.

Bolnica i fakultet

Milorad Dodik juče je u Foči posjetio Medicinski fakultet i obišao laboratoriju za biomedicinska istraživanja, a potom i Univerzitetsku bolnicu Foča povodom završetka projekta “Energetska efikasnost” i novih ulaganja u ovu ustanovu. Dodik je istakao da je za opremanje bolnice u Foči Vlada RS izdvojila 15 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana