Мост преко Дрине у Фочи жила куцавица и симбол побједе

Радмила Ђевић
Мост преко Дрине у Фочи жила куцавица и симбол побједе

Фоча - Обновљени жељезни мост на Дрини “9. мај”, који је срушен током НАТО бомбардовања Фоче 1995. године, јуче је свечано пуштен у саобраћај.

Мост су отворили предсједник РС Милорад Додик и начелник Фоче Радисав Машић у присуству бројних грађана, за које је тај мост симбол велике побједе.

Мост је рушен два пута. Први пут у Другом свјетском рату 1942. године, а потом 1995. године у НАТО бомбардовању. Након 23 године изграђен је нови који је задржао оригинални првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика. Нови мост је добио назив “9. мај”, који Фоча слави као Дан општине, а свијет као Дан побједе над фашизмом.

Реконструкцију моста, којом Фоча рјешава велики саобраћајни, инфраструктурни и комунални проблем, финансирале су Влада РС и локална управа са по милион и по марака.

- Мост “9. мај” не спаја само двије обале, већ спаја вријеме, и симболизује побједу над агресорима НАТО-а који нам ни најмање нису помогли да га обновимо. То је други мост који су они срушили у Фочи, а ми га сада обнављамо својим новцем - рекао је Додик. Он је истакао да је Фоча доказ добре сарадње са републичким властима која је омогућила њеним грађанима да уживају у добробити многих пројеката.

Начелник Фоче Радисав Машић истакао је да је обновљени мост жила куцавица за Фочаке, који више неће имати никаквих сметњи у саобраћајној комуникацији.

- Отварањем моста обезбијеђени су и услови за бржи развој општине - рекао је Машић.

Министарка грађевинарства, просторног уређења и екологије РС Сребренка Голић истакла је да је Влада РС кроз различите  пројекте у Фочу уложила око 50 милиона марака.

- Мост је урађен квалитетно, по свим стандардима и грађани Фоче имају чим да се поносе - казала је Голићева.

Фочаци и јесу поносни и задовољни јер су коначно послије више од двије деценије добили модеран мост, који представља врата у њихову општину.

- Ово ће нам највише олакшати долазак до болнице, али и осталих дијелова града - рекла је Фочанка Милана М.

Након свечаног отварања моста, предсједник РС Милорад Додик положио је камен темељац за нову зграду вртића у насељу Доње Поље.

Болница и факултет

Милорад Додик јуче је у Фочи посјетио Медицински факултет и обишао лабораторију за биомедицинска истраживања, а потом и Универзитетску болницу Фоча поводом завршетка пројекта “Енергетска ефикасност” и нових улагања у ову установу. Додик је истакао да је за опремање болнице у Фочи Влада РС издвојила 15 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана