Момчило oженио 82 момка и ниједан се није развео

Сретен Митровић
Момчило oженио 82 момка и ниједан се није развео

Рогатица - Бити чајо у сватовима 82 пута и допринијети да се склопи исто толико бракова, од којих ниједан није разведен, велика је част и задовољство.

Таквим скором поноси се Момчило Рајак, рогатички чајо који је незамјенљив мајстор за сватовске церемоније.

- Први пут сам био чајо на Сокоцу прије више од 20 година када сам предводио свадбу Горана Нешковића. Ваљда сам се тада показао успјешним, па сам све чешће позиван да женим и удајем. Не чиним то само у Рогатици. Подједнако сам тражен и у Сокоцу, Вишеграду и Хан Пијеску - хвали се Рајак који је сваком домаћину на свадби десна рука.

За њих обавља низ послова. У првом реду ту је позивање у сватове, за шта се посебно опремио.

- "Голф 2" је прилично у годинама, али још у добром возном стању и опремио сам га тако да се увијек зна у каквој сам мисији и да ће ускоро бити свадбе. Обавезна је и пљоска, али и флаша са љутом и меком ракијом, које заједно са мезом не нудим да бих извукао неку пару. Ако ко ипак да, добро је, а ако и не, да то је његова одлука. Неизоставан је и чекић којим најављујем долазак у кућу оног кога намјеравам звати у сватове - испричао је Рајак.

Однедавно има и мегафон који му добро дође при позивању сватова. Додаје да ужива у улози чаје и посвећује јој посебну пажњу, због чега се потрудио да има и одговарајућу одору.

- На мени је увијек традиционална народна ношња почевши од шајкаче, преко гуњића са сватовским марамицама, до вунених везених чарапа и опанака са кљуном - каже чајо.

Улога чаје је посебно важна у току одласка по младу и њеног довођења у кућу младожење. Иако у сватовима увијек има пуно гостију, када у руке узме чекић и чутуру његова ријеч се слуша.

- Са чекићем, као средством рада, ја сам "главнокомандујући" сватовима при кићењу и времену боравка у невјестином роду. "Командујем" кад треба сјести за ручак, кад треба полазити. Бринем да возачи не би превише "цугнули", да су им кола безбједна, а у договору са женама "украдем" по коју кокошку којом се закитим - каже Рајак смјешкајући се.

По доласку младожењиној кући на њему је цјелокупни традиционални српски свадбени обичај. Домаћину притиче у помоћ како би сваки сват сјео на своје мјесто уносећи при томе и дозу хумора. Његове доскочице увијек изазивају смијех и задовољство и по томе је надалеко познат.

- Уз чекић, шале и традиционално "машала" изговарам "тај и тај даривао је чају са..." Неријетко "отворим" новчанике и највећих тврдица - прича задовољно Рајак.

За вријеме весеља са сватовима често комуницира.

- Сватовима се сада обраћам уз помоћ микрофона, али и музичарима којима имам право да наредим да почну свирку или да је прекину како бих сватовима пренио моје или домаћиново важно саопштење - казао је Рајак.

Рајак до септембра има већ уговорене четири свадбе. Од септембра нада се новим ангажманима и примицању броју 100 његових чајовања. Весело каже да традиција неће изумријети, јер још има младих који воле своје обичаје.

Зарадио 200 евра

Момчило Рајак највећу зараду у улози чаје имао је на свадби сина Драге Шалића из села Закомо. Кад су сватови сјели да попију кафу пред одлазак кући, Драго му је дао 200 евра.

- Нашао сам се у незгодном положају, јер сам сматрао да толике паре нисам заслужио. Ријетко сам виђао вреднију новчаницу, а поготово враћао кусур за њу. Кад је домаћин видио да сам у "кризи", он је рекао да сви сватови чују: "Не брини за кусур, то је твоја зарада". За мене је то било велико изненађење, јер до тада, а богами и све до данашњих дана толики хонорар нисам зарадио - испричао је Рајак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана