Молитвама и уз помоћ добрих људи до пуног сјаја Храма Светог Саве у Фочи

Радмила Ђевић
Молитвама и уз помоћ добрих људи до пуног сјаја Храма Светог Саве у Фочи

Фоча - Унутрашње уређење Храма Светог Саве у Фочи, највеће православне светиње у БиХ, почеће у оквиру обиљежавања значајног јубилеја, осамстогодишњице Митрополије дабробосанске и осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве.

Иконостас и уређење пода представља обиман и захтјеван посао, за који је неопходно обезбиједити милион марака да би светосавски храм добио на својој пуноћи и љепоти. Старјешина Храма Светог Саве у Фочи, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша каже да су пројекти за под и иконостас готови, а да је у току израда пројеката за ентеријер храма.

- Свакако да се више не ради о грађевинским радовима већ о умјетничком уређењу храма које захтијева велики труд и много новца. Увијек је тај дио посла у храмовима био најскупљи због монументалности, љепоте и складности која треба да преовладава у храму. Тако је и са подним мозаиком чији је пројекат израдио архитекта Душан Станојевић, који је радио пројекте за цркве у Подгорици и Бару, митрополит је благословио тај пројекат, као и пројекат за иконостас. Можемо рећи да је иконостас већ у изради и биће, ако Бог да, постављен крајем маја заједно са светим престолом - рекао је Тупеша.

Подни мозаик требало би да прати и постављање подног гријања, а све то заједно, према ријечима старјешине храма, захтијева енормна средства.

- Пројекат пода и подног мозаика коштаће око 800.000 до скоро милион марака. Надамо се да би се ове године, уколико буду обезбијеђена потребна материјална средства, могло почети са реализацијом подног мозаика. Поред тога, остаје нам и неријешен проблем прилаза храму, односно партерног уређења око храма - рекао је Тупеша.

До сада је у изградњу Храма Светог Саве у Фочи уложено више од три милиона марака, од чега је Влада Српске издвојила око милион и по.

- Да није било тог новца од Владе не би се лако могло привести грађење овог храма и не бисмо могли данас у њему молитвено да се сабирамо. Благодарећи Влади РС, општини Фоча и Митрополији дабробосанској која стално помаже и средствима и савјетима, и даље очекујемо и надамо се у помоћ и подршку од институција РС, али и БиХ, локалне заједнице, донатора и добрих људи и парохијана - казао је Тупеша.

За митрополита дабробосанског Хризостома, Храм Светог Саве у Фочи, који се још гради, доказ је ревности и љубави према Светоме Сави.

- План нам је и намјера да овај храм наредне године освештамо, као и храм у Палама, да то буде наш завјет и наш принос Светоме Сави и Богу за све оно што су нам дали и давали за осамсто година нашег постојања, нашег живљења. Молитвама Светога Саве нека тако и буде, да овај храм у Фочи завршимо, опремимо и догодине да се радујемо и веселимо у њему - рекао је митрополит Хризостом.

Вјерни народ Фоче, сусједних општина и држава ишчекује да наставком уређења Храм Светог Саве добије сву своју пуну љепоту и величину.

- То би ми била највећа жеља. Ако има људи добре воље, сви ћемо помоћи јер је ово наша светиња на коју смо толико чекали - каже Фочанка Милица Костовић.

Храм

Изградња храма Светог Саве, чија површина надмашује 1.500 квадратних метара, почела је 2006. године. Шест година касније покривен је кров, а од Васкрса 2013. године редовна су богослужења. Подизањем здања, које носи име првог српског просвјетитеља и архиепископа и једног од најзначајнијих изданака лозе Немањића, Светог Саве, испуњена је вишевјековна жеља вјерника, да насред Фоче добију богомољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана