Модрича: Отворен сајам руралног стваралаштва Таревци 2016

Срна
Модрича: Отворен сајам руралног стваралаштва Таревци 2016

Модрича - У Таревцима код Модриче данас је отворен Седми међународни сајам руралног стваралаштва "Таревци 2016" на којем ће своје производе и опрему представити 70 излагача из БиХ.

Сајам је отворио савјетник министра туризма и трговине Републике Српске Александар Ђурић, који је рекао да је ово примјер да пољопривреда у форми туристичке манифестације може да има значај не само на локалном нивоу, него и на међународном плану.


"Жеља нам је да овај пројекат, који је показао јаку везу пољопривреде и туризма, осим у Таревцима, буде кориштен као механизам оживљавања руралне привреде у другим срединама", рекао је Ђурић и нагласио да туризам може помоћи у економском развоју мање развијених регија у Републици Српској.

Нитхет Сулејман, директор пољопривредне задруге "Таревци", која организује сајам, рекао је да су на главном сеоском тргу изложени пољопривредно-прехрамбени производи, предмети и опрема 70 излагача из цијеле БиХ.

Замјеник начелника Модриче Никола Савић рекао је да је општина подржала сајам у Таревцима јер је ову манифестацију препознала као добар примјер руралног развоја.

Отварању сајма претходило је пуштање у рад савремене хладњаче капацитета 240 тона, вриједности 650.000 КМ, чију изграду су заједно финансирале владе Републике Српске и Федерације БиХ и међународни донатори.

Генерални покровитељ сајма је Министарство трговине и туризма Републике Српске, а спонзори су Министарсво пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, федерално Министарство за животну средину и туризам и Влада Тузланског кантона.

Отварању сајма присуствовали су савјетник министра за избјеглице и расељена лица Српске Амир Захировић, изасланик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Драгиша Марковић, савјетник министра расељених особа и избјеглица ФБиХ Нисвет Мујановић, министар за развој и подузетништво у Влади Тузланског Кантона Нермин Хоџић и директор програма "ФАРМА 2" УСАИД-а у БиХ Џејмс Херман.

Одржавање сајма дио је културно-привредне манифестације "Таревачко љето", коју 14 година организује Мјесна заједница Таревци. Таревци су приградско насеље Модриче са бошњачким повратничким становништвом.

У оквиру ове манифестације данас ће бити одржана смотра 10 културно-умјетничких друштава из БиХ, Хрватске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана