Мљекари ће затражити посебну сједницу Парламента БиХ

Срна
Мљекари ће затражити посебну сједницу Парламента БиХ

Бањалука - Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске затражиће посебну сједницу Парламентарне скупштине БиХ посвећену стању у пољопривреди, а у случају да тај захтјев не буде испуњен, изаћи ће на масовни протест, закључено је на сједници Управног одбора Удружења.

 

Предсједник Удружења Владимир Усорац рекао је да мљекари нису успјели да се састану са члановима Предсједништва БиХ, који су састанак избјегавали, јер немају рјешења за проблеме у пољопривреди.

Он је прецизирао да ће пољопривредници сами припремити материјал за сједницу парламента и затражити да јој присуствује најмање 10 пољопривредника из цијеле БиХ.

"Захтјеви пољопривредника остају исти, а тичу се заштите домаће производње, отворености граница БиХ за неконтролисани увоз, увођења плавог дизела, те извјештавања о обиму увоза и извоза свака два мјесеца, са чим је Управа за индиректно опорезивање БиХ стала", рекао је Усорац.

Он је додао да ће Удружење упутити и захтјев Влади Републике Српске и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде за рјешавањем новонастале ситуације усљед прошлогодишњих природних катастрофа.

Говорећи о ситуацији након ликвидације бијељинске Бобар банке, Усорац је рекао да су многим произвођачима који су узели кредите у овој банци рачуни блокирани, јер се од њих тражи наплата укупног износа.

"Ситуација је критична јер пријети опасност не само да пропадне фармер, већ и да испашта стока, јер немају новца да је хране. Исти проблем је и код Инвестиционо-развојне банке и Партнер фонда од којих су произвођачи, такође, узели кредите", упозорио је Усорац.

Он је рекао да пољопривредници траже везивање исплате премије за рату кредита, којим би се од износа премије цесијом одбијао износ рате кредита.

Говорећи о откупној цијени млијека, Усорац је рекао да њено повећање не би било коректно с обзиром на пад у цијелој Европи, због појаве вишка залиха.

"Било је приједлога за отварањем наше мљекаре и за претварањем млијека у прах који се може извозити у Русију и Кину, тако да имамо алтернативу", рекао је Усорац.

Предсједник Удружења свињара Мишо Маљчић рекао је да је у домаћој производњи на крају 2014. године било око 14.000 товних свиња вишка, које су остале непродате због великог дампинга иностраних произвођача, који је подржавао и домаћи прерађивачки лоби.

"У јануару смо се морали обратити ресорном министарству за интервентни откуп и биће откупљено 6.500 свиња које ће бити предате домаћим кланичарима. Циљ је био да се у оквиру субвенционисања повежу домаћи товљачи и кланичари тако да домаћа свиња не заврши замрзнута", рекао је Маљчић.

Он је додао да су сви кланичари заинтересовани за откуп, док су месопрерађивачи против, што правдају високом цијеном.

"Посебно се истакао власник прерађивачке компаније 'Тривас' Немања Васић, који је одбио приједлог Министарства да се на годишњем нивоу одбије пет одсто подстицаја за домаће кланичаре за све откупљене свиње и јунад", рекао је Маљчић.

Према његовим ријечима, откуп вишка свиња до краја фебруара биће подстицан са 0,50 КМ по килограму, док ће остатак бити откупљен по цијени од двије КМ плус ПДВ по килограму, а Министарство ће исплатити пет фенинга субвенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана