Млин Житопромета у Приједору поново у погону

С. Та.
Млин Житопромета у Приједору поново у погону

Приједор - У приједорском "Житопромету" јуче је послије седам година паузе поново покренута производња, јер је бањалучки "Житопродукт" на пет година закупио млинске капацитете некадашњег приједорског гиганта.

Бивши градоначелник Приједора Марко Павић, који је у протеклом мандату био спона "Житопромета" и "Житопродукта", истакао је да ова инвестиција има изузетну вриједност јер су улагачи домаћи, а производи су намијењени извозу.

- На овај начин се оживљава млинска индустрија која је  раније имала широко тржиште - нагласио је Павић.

Он је подсјетио да је све почело братимљењем Приједора са турским градом Манисом и да очекује да ће партнери из Турске знати цијенити овај рад.

Директор "Житопродукта" Саша Урошевић рекао је да ова фирма за сваку произведену тону има уговорене купце, да тренутно снабдијева домаће тржиште, а више од 70 одсто укупне производње извози. 

- Потребе турских партнера су веће од наших капацитета и зато смо преговарали са седам млинова у овој регији. Нажалост, нисмо успјели са свима да склопимо сарадњу, али смо са два млина договорили услужно мљевење, а приједорски узели у закуп - навео је Урошевић.

"Житопродукт" има 80 запослених и 18 продајних објеката "Житопека", а у плану је 50 објеката у кругу од 100 километара од Бањалуке.

- У Приједору сада раде 24 радника, а од 1. априла радиће око 30 радника директно, а око 50 индиректно - додао је он.

Власник и предсједник управе "Житопродукта" Славиша Крунић рекао је да је у ревитализацију млинско-пекарске индустрије у овој регији од 2014. године до данас уложио више од 16 милиона марака и да ће то улагање у наредне двије године порасти на 20 милиона КМ.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана