Mlijekom potekao i prenos nadležnosti

Marina Čigoja
Mlijekom potekao i prenos nadležnosti

Banjaluka - Vlada RS nije u petak dala saglasnost na nacrte zakona o hrani i veterinarstvu BiH jer predviđaju prenos nadležnosti entiteta na nivo BiH.

Ministri su usvojili informaciju o dostavljenom Nacrtu zakona o hrani, Nacrtu zakona o veterinarstvu i Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH.

- Vlada RS zahtijeva od institucija BiH da se pri izradi nacrta zakona o hrani i veterinarstvu zadrže isključivo na formiranju odredaba kojima se uređuje spoljnotrgovinsko poslovanje i da se uzdrže od neustavnog djelovanja usmjerenog na regulisanje pitanja koja su u isključivoj nadležnosti entiteta - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Vlada je dala saglasnost na Nacrt zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH i smatra da može biti upućen u dalju proceduru.

Iako je ranije tumačeno da je usvajanje ova tri zakona ključni uslov da BiH može nastaviti sa izvozom mlijeka u EU, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je ključni uslov za to uspostavljanje komandnog lanca na osnovu kojeg će biti precizirano ko šta radi, a da EU ne interesuje kojim će on zakonima biti definisan.

- Propisivanje jasne podjele nadležnosti i komandnog lanca je ono što je uslov EU. Donošenje rješenja samo u zakonu na nivou BiH nije uslov sam po sebi i nije kompletno rješenje. Rješenje koje BiH mora da usvoji i sprovede u vezi sa komandnim lancem u službenim kontrolama mora biti u skladu sa ustavnim uređenjem i da obuhvata sve nivoe vlasti, a da li će to biti u okviru jednog ili tri zakona, to je stvar unutrašnjeg dogovora i uređenja - kazali su u ministarstvu.

Dodali su da RS insistira na tome da bude poštovana hijerarhija nadležnosti između nivoa BiH i entiteta.

- Zakoni, sami po sebi, nisu uslov EU već sistem koordinacije i RS neće dozvoliti da neko ovu situaciju koristi za bilo kakvo drugo preuzimanje nadležnosti u odnosu na ono što je neophodan preduslov za funkcionisanje spoljnotrgovinskog poslovanja - naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

BiH je dobila dozvolu za izvoz mlijeka 9. septembra, ali bi ona mogla biti dovedena u pitanje ukoliko ne bude riješeno pitanje komandnog lanca do novog dolaska inspekcije iz Dablina koja bi trebalo da stigne u januaru ili februaru iduće godine.

Strana ulaganja

Vlada RS je u petak utvrdila i Nacrt strategije podsticanja stranih ulaganja u Srpsku od 2015. do 2020. godine. Njen cilj je usmjeren na stvaranje stimulativnog investicionog ambijenta koji bi rezultirao povećanjem obima stranih ulaganja, što bi doprinijelo njenom ukupnom privrednom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta.

Vlada je donijela i odluku o transformaciji Visoke škole unutrašnjih poslova u fakultet kao organizacionu jedinicu Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana