Млијеко замајац развоја аграра у РС

Анита Јанковић-Речевић
Млијеко замајац развоја аграра у РС

Бањалука - С циљем заштите здравља потрошача, али и успјешнијег извоза млијека са домаћих фарми на тржиште ЕУ, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС континуирано контролише квалитет млијека, чија производња је носилац развоја аграра у РС.

У ресорном министарству истичу да акције контроле спроводе већ дуже вријеме у РС како би било обезбијеђено што квалитетније млијеко на домаћем, али и извозном тржишту.

- Није ријеч о акцијама усмјереним против мљекара нити нам је циљ да кажњавамо било кога. Желимо да унаприједимо цјелокупан систем производње млијека, због чега смо недавно организовали састанак са представницима удружења мљекара, који подржавају акцију - рекао је портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић.

Како би био унапријеђен откуп млијека, али и учвршћена економска позиција мљекара, Мацановић истиче да је неопходна стална контрола сировог млијека на фармама као и контрола свих који учествују у откупу овог производа.

- Контролише се квалитет свјежег сировог млијека, рад овлашћених узимача узорака млијека на сабирним мјестима, али и оправданост исплате подстицаја пољопривредним произвођачима - додао је Мацановић. 

Истиче да упоредо са овим активностима, Републичка управа за инспекцијске послове у сарадњи са општинским инспекторима широм РС врши надзор над субјектима који учествују у цјелокупном процесу производње, сабирања, откупа и прераде свјежег сировог млијека.

- Мљекарски сектор је најуређенији сегмент аграрне привреде у Српској, а обим производње и откупа сировог млијека представља окосницу развоја аграрне привреде РС. То смо постигли захваљујући преданом раду заједно са представницима удружења мљекара - рекао је Мацановић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да произвођачи млијека подржавају контроле с циљем увођења реда на фармама.

- Изјаве појединаца да се овом мјером уништава село и мљекарски сектор су искључиво политичке. Контроле су упућене против оних који не производе млијеко, а убиру подстицаје и тако поткрадају праведне произвођаче, али и државу. Сви који су се уградили у тај ланац морају испасти - рекао је Усорац.

Фармер Чедомир Боројевић, који дневно произведе око 4.000 литара млијека, наглашава да је ова мјера једнако значајна и за произвођаче и за потрошаче.

- Контрола квалитета млијека је благодатна мјера и ја као произвођач то здушно подржавам - рекао је Боројевић који на својој фарми има 140 грла.

Откуп

У Министарству пољопривреде истичу да откуп свјежег сировог млијека у Српској ове године достиже максимум.

- За пет мјесеци откупљена су 3,52 милиона литара млијека више у односу на исти период лани или 7,66 одсто. Откуп се у просјеку врши од 4.435 мљекара са 1.096 регистрованих откупних станица - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана