Mladoj Trebinjki Sari Kolak Nemanjići inspiracija za “Kolijevku”

Ratomir Mijanović
Mladoj Trebinjki Sari Kolak Nemanjići inspiracija za “Kolijevku”

Trebinje - Vođenja ljubavlju prema filmu, istoriji i književnosti mlada Trebinjka Sara Kolak svoje zamisli, viđenja i shvatanja pretočila je u film “Kolijevka” sa koji je na nedavno završenom konkursu , “Svetosavskog zvona” osvojila je prvo mjesto.

Ova nadarena i izuzetno kreativna mlada djevojka, učenica je trećeg razreda Gimnazije “,Jovan Dučić” i redovna je učesnica mnogih takmičenja za kreativne mlade ljude.

Jedno je nju posebno značajno, a to je literarni, likovni, filmski, muzički i animirani konkurs, koji raspisuje Srpsko odjeljenje Javnog međunarodnog fonda “Jedinstvo pravoslavnih naroda” i dječiji časopis “Svetosavsko zvono”, na kojem je Sara četiri puta zaredom osvajala prva mjesta.

Tako je bilo i ovaj put kada je za kratko vrijeme na simboličan način prikazala šta to za nju predstavlja kolijevka.

- Na svoj način govorim o lozi Nemanjića koja, ne samo za mene, nego i sve nas predstavlja začetnike i kolijevku našeg naroda. Veliku zahvalnost dugujem profesorici srpskog jezika Jeleni Mandrapi koja se uvijek trudi da mi pomogne i koja mi je velika podršku i oslonac u ovom poslu - kaže ova mlada djevojka.

Za pomoć i svestranu podršku veoma je zahvalna i svojim roditeljima, posebno ocu, dugogodišnjem TV reporteru, koji je, kako kaže, uvijek spreman da joj ukaže na to šta je dobro, a šta bi trebalo popraviti jer iza njega stoji veliko iskustvo u montaži.

- Svake godine i svakog konkursa, trudim se da pokažem nešto što je neobično i drugačije od onoga što drugi učesnici prikažu. Sam proces montiranja i kreiranja filma počinjem 10 dana prije zatvaranja konkursa. Tih dana usredsređena sam na samo jednu stvar, a to je da svoje znanje i vještine na najbolji mogući način pokažem žiriju i publici. Ono što uvijek treba prvo uraditi je odlazak na teren i uzimanje kadrova. Ako to ne uradim, onda ne mogu da započnem pisanje teksta - priča Sara.

U svemu tome, naglašava ona, veoma je važan i razgovor sa mještanima mjesta u kome se snima film.

- U mom posljednjem filmu, zajedno sa mještanima, obraća nam se i nastavnik istorije u Centru srednjih škola, koji govori o značaju loze Nemanjića za cijeli srpski narod. Kada završim snimanje i pisanje teksta, započinjem proces montaže, koji je najkomplikovaniji u stvaranju filma - priča nam Sara.

Ona priznaje da je od svog prvog filma, koji je snimila u osnovnoj školi pa do danas, mnogo napredovala, da je postala samouvjerena i ambiciozna, ali da joj kritike i savjeti uvijek dobro dođu.

Talentovana i kreativna Sara poručila je svim osnovcima i srednjoškolcima da se uvijek odazovu na različite vrste konkursa i takmičenja, jer će im to kad-tad dobro doći.

Put na Krf

Za svoj trud i zalaganje učesnici konkursa ne dobijaju novčane nagrade nego svake godine posjete Krf.

- Krf je mjesto koje mi je priraslo srcu, za koje me vežu mnoge emocije, pa sam zbog toga odlučila da kratki film posvetim tom prelijepom mjestu, koje svaki put sa zadovoljstvom posjetim. Taj film, nažalost, nije bio nagrađen, ali podrška i zadovoljstvo profesorice, porodice i prijatelja znače mi više od bilo kakve nagrade - rekla je Sara Kolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana