Mladima u Srebrenici kutak za rad i druženje

Krstina Ćirković
Mladima u Srebrenici kutak za rad i druženje

Srebrenica - Srebrenička omladina uskoro će imati prostor za okupljanje i organizovanje kulturnih, sportskih i drugih sadržaja, a ovih dana počela je sanacija krova bivše pivnice koja je data na korišćenje Udruženju mladih “Srebrenica vejv”, zaduženom za preuređenje tog objekta u multifunkcionalni centar.

Prema riječima koordinatora ovog projekta Muamera Čivića iz “Srebrenica vejva”, 10.000 evra za sanaciju krova i postavljanje novih oluka na ovom objektu dobili su od Ambasade Njemačke u BiH.

Čivić navodi da su projekat uređenja i otvaranja multifunkcionalnog centra nazvali “Posljednji trzaj iz Srebrenice”.

- Izmirili smo rentu za objekat, obezbijedili i uložili 4.000 evra za uređenje koncertne sale, uklonili neke zidove i pripremili prostor za svlačionicu i prostorije za pripremu učesnika različitih programskih sadržaja za izlazak na scenu i učešće u programima - rekao je Čivić.

Opština Srebrenica otkupila je objekat bivše pivnice i ustupila ga “Srebrenica vejvu” na korišćenje narednih 20 godina, s tim što je ovo udruženje obavezno da renovira i adaptira objekat. Objekat je plaćen 180.000 KM, od čega je 160.000 KM obezbijedila opština, a 20.000 KM organizacija “Portagora” iz holandskog grada Tilburga.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je “Glasu Srpske” da su predstavnici vlasti odlučni da zaustave odlazak mladih sa područja te opštine.

- Ostvarili smo kontakte sa brojnim investitorima koji već ulažu u pokretanje proizvodnih i prerađivačkih pogona, u kojima prioritetno zapošljavamo mlade ljude. Osim toga, važno je da naša omladina ima adekvatan prostor za organizovanje sadržaja koji će ih okupljati i zbližavati - rekao je Grujičić.

Podsjetio je da su predstavnici mladih iskazali potrebu za iznalaženjem ovakvog prostora u Srebrenici.

- Razumjeli smo i podržali njihovu inicijativu, te odlučili da izdvojimo novac za kupovinu objekta bivše pivnice - rekao je Grujičić.

Predstavnik mladih Miroslav Andrić je istakao da je nakon uređenja i opremanja objekta predviđena izrada projekata mladih, organizovanje muzičkih i likovnih radionica, kao i praktična obuka s ciljem bržeg zapošljavanja omladine.

“Portagora”

Predstavnici “Portagore” su prilikom posjete Srebrenici početkom godine obećali da će u narednih nekoliko godina obezbijediti oko 600.000 KM. Taj novac biće iskorišćen za adaptaciju, uređenje i opremanje objekta i njegovo preuređenje u savremeni multifunkcionalni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana