Младима у Сребреници кутак за рад и дружење

Крстина Ћирковић
Младима у Сребреници кутак за рад и дружење

Сребреница - Сребреничка омладина ускоро ће имати простор за окупљање и организовање културних, спортских и других садржаја, а ових дана почела је санација крова бивше пивнице која је дата на коришћење Удружењу младих “Сребреница вејв”, задуженом за преуређење тог објекта у мултифункционални центар.

Према ријечима координатора овог пројекта Муамера Чивића из “Сребреница вејва”, 10.000 евра за санацију крова и постављање нових олука на овом објекту добили су од Амбасаде Њемачке у БиХ.

Чивић наводи да су пројекат уређења и отварања мултифункционалног центра назвали “Посљедњи трзај из Сребренице”.

- Измирили смо ренту за објекат, обезбиједили и уложили 4.000 евра за уређење концертне сале, уклонили неке зидове и припремили простор за свлачионицу и просторије за припрему учесника различитих програмских садржаја за излазак на сцену и учешће у програмима - рекао је Чивић.

Општина Сребреница откупила је објекат бивше пивнице и уступила га “Сребреница вејву” на коришћење наредних 20 година, с тим што је ово удружење обавезно да реновира и адаптира објекат. Објекат је плаћен 180.000 КМ, од чега је 160.000 КМ обезбиједила општина, а 20.000 КМ организација “Портагора” из холандског града Тилбурга.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је “Гласу Српске” да су представници власти одлучни да зауставе одлазак младих са подручја те општине.

- Остварили смо контакте са бројним инвеститорима који већ улажу у покретање производних и прерађивачких погона, у којима приоритетно запошљавамо младе људе. Осим тога, важно је да наша омладина има адекватан простор за организовање садржаја који ће их окупљати и зближавати - рекао је Грујичић.

Подсјетио је да су представници младих исказали потребу за изналажењем оваквог простора у Сребреници.

- Разумјели смо и подржали њихову иницијативу, те одлучили да издвојимо новац за куповину објекта бивше пивнице - рекао је Грујичић.

Представник младих Мирослав Андрић је истакао да је након уређења и опремања објекта предвиђена израда пројеката младих, организовање музичких и ликовних радионица, као и практична обука с циљем бржег запошљавања омладине.

“Портагора”

Представници “Портагоре” су приликом посјете Сребреници почетком године обећали да ће у наредних неколико година обезбиједити око 600.000 КМ. Тај новац биће искоришћен за адаптацију, уређење и опремање објекта и његово преуређење у савремени мултифункционални центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана