Младића из Горњих Срђевића код Српца продали дрва да оду на Острог

Дејан Јовичић
Младића из Горњих Срђевића код Српца продали дрва да оду на Острог

Србац - Александар Ивановић и Благоје Ивановић из Горњих Срђевића код Српца направили су подвиг преваливши бициклима више од 500 километара од родног села до манастира Острог.

Њихов успјех је већи када се има у виду да је ријеч о рекреативцима који нису прошли никакве кондиционе припреме. Александар је чак послије десет година сјео на бицикл и упутио се на поклоничко путовање.

- Благоје је дошао на идеју да посјетимо Острог и одмах сам прихватио изазов. Нисмо имали никакву опрему, понијели смо само ћебе, нешто одјеће, мало хране и новца који смо обезбиједили продајом пет метара дрва - испричао је Александар.

До једног од највећих светилишта путовали су пуна три дана, а одмарали су само 15 сати. Првог дана вожње није било већих проблема, а онда их је ухватила киша, која их је пратила све до манастира. Није то, међутим, био једини пех.

- По уласку у Црну Гору пукла ми је педала и тако сам возио по узбрдици чак десет километара. Успјели смо да пронађемо помоћ и заваримо педалу, па смо наставили даље. Након 71 сата стигли смо до манастира, гдје смо пријатно дочекани. Обезбијеђени су нам били и смјештај и храна - испричао је Александар и додао да су заборавили на све напоре када су стигли на свето мјесто.

Послије тродневног боравка кренули су ка родном крају, а сценарио је био готово идентичан. Опет их је ухватила јака киша, а Александру се десио нови квар на бициклу.

- Отказале су ми кочнице и морао сам буквално да кочим ногама. Стигли смо мокри и уморни до граничног прелаза, гдје су нам цариници понудили смјештај и храну у кампу код ријеке Таре. Сутрадан смо кренули кући, али ми је пукла гума четрдесетак километара од Сарајева, па смо се на крају ипак вратили аутобусом - рекао је Александар Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана