Mladi “vitezovi” iz Prijedora oživljavaju tradiciju

Snežana Tasić
Mladi “vitezovi” iz Prijedora oživljavaju tradiciju

Prijedor - Grupa prijatelja iz Prijedora koju povezuje ljubav prema srednjovjekovnoj tradiciji, posebno inspirisana viteškim udruženjima iz Srbije i ostatka Evrope, željela je da i na naše prostore donese čari te kulture i tako je osnovala Udruženje “Rusag”.

Jedan od članova ovog udruženja Ognjen Drljača kaže da se ideja o osnivanju udruženja, koje bi se bavilo amaterskim proučavanjem srednjovjekovne evropske kulture i rekonstrukcijom srednjovjekovnog života, rodila prije nekoliko godina.

- Međutim, zbog nedostatka resursa, volje, a treba priznati i znanja, čitava priča je pomalo gurnuta u stranu, ali je se nikad nismo odrekli. Čitali smo, gledali i učili onoliko koliko smo mogli i osjetili da smo sazreli za korak više - istakao je Drljača.

Dodaje da su se ranije zvali “Kozarački vitezovi”, a da je njihov optimizam, ambicija i interesovanje kulminiralo do toga da  su krajem 2018. godine  u registrovali Udruženje građana “Rusag”.

- Imamo oko 30 članova, a ideja oko koje smo se okupili je ta da nas zanima mačevanje, kovanje, streličarstvo i još mnogo toga što je vezano za taj period naše istorije. Svako može da radi šta ga zanima, pa tako imamo i one koje zanima šivanje odjevnih  predmeta od kože - istakao je Drljača.

Među članovima ima istoričara, speleologa, ali i onih koji rade sasvim druge poslove, pa čak i na brodu.

- Naš cilj je oživljavanje srednjeg vijeka u današnjoj popularnoj kulturi po čemu zaostajemo za drugim zemljama Evrope, osnivanje jednog od prvih društava vitezova u našoj zemlji, predstavljanje originalnih replika srednjovjekovne vojne opreme, obnova starih zanata i da se našoj zajednici donese nešto novo i prepoznatljivo. Želimo da predstavimo naša znanja i interesovanja na kulturnim manifestacijama u zemlji i u inostranstvu - istakao je Drljačin kolega, Dejan Lukić. Njemu je, kaže, cilj da savlada razne tehnike mačevanja i borbe u oklopu i bez oklopa.

- Trudimo se da rekonstruišemo cijeli srednji vijek po periodima, a u dogledno vrijeme ćemo i po porodicama koje su ovdje bile kao što su Kosače, Zlatonosovići i ostale - rekao je Lukić.

Prvo javno predstavljanje imali su prije nekoliko dana na “Danima zime na Kozari”, a cilj im je da kroz predstavljanje tradicionalnih predmeta pridobiju mlade ljude koji kroz igru mogu dosta toga i da nauče o istorijskom vremenu o kojem se na ovim prostorima malo zna.

- Danas je dosta toga zaboravljeno i uvijek se svi vežemo za Nemanjiće, a malo toga ljudi znaju o istoriji toga vremena kod nas, tako da tek sada nabavljamo i tragamo za opremom kakva je ovdje bila u doba Nemanjića - rekao je Lukić.

Poziv za članstvo

Udruženje “Rusag” okuplja mlade entuzijaste iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Doboja…

- U naše društvo dobrodošle su osobe svih nacionalnih i vjerskih i drugih opredjeljenja oba pola, pod uslovom da su puonoljetne i da časno i savjesno izvršavaju zajedničke obaveze - kažu u Udruženju.

Naziv

Riječ rusag dovodi se u vezu sa mađarskom riječju orszag-parlament, skupština  u Mađarskoj.

- Rusag je bio naziv i za čitavu bosansku državu. Najvažnija bosanska vlastela, bosanske velmože nazivaju se rusaškom gospodom. To su najvažniji predstavnici bosanskih srednjovjekovnih velikaških porodica - kažu članovi Udruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana