Mladi uređuju Srbac i čuvaju tradiciju

Dejan Jovičić
Mladi uređuju Srbac i čuvaju tradiciju

Srbac - Za 11 projekata omladinskih grupa iz Srpca u sklopu programa Omladinske banke ove godine biće izdvojene 26.873 KM, od čega će opština Srbac i Fondacija “Mozaik” obezbijediti 15.800 KM, a ostatak novca biće prikupljen putem donacija.

Potpisivanju ugovora u zgradi Opštinske uprave prisustvovali su predstavnici svih omladinskih grupa koji su se obavezali da će realizovati svoje projekte do polovine septembra ove godine.

Koreograf Folklornog udruženja građana “Motajički vuk” iz Sitneša Ratko Lalović je rekao da je grupa omladinaca koja je kandidovala projekat “Nošnju u torbu, pa u svijet” u ime njihovog udruženja dobila 1.500 KM za nabavku 11 kompleta narodne nošnje.

- Novu nošnju prezentovaćemo na tradicionalnom Ilindanskom koncertu ove godine, a planirali smo nastupe i na festivalima u Republici Srpskoj, Srbiji i nekim evropskim destinacijama - rekao je Lalović.

Predsjednik Udruženja građana “Moje Nožičko” Velimir Mikulić je rekao da se grupa omladinaca iz njihovog sela okupila da bi kandidovala projekat “Uređenje spomen-parka”, čime će biti dovedeno u red tradicionalno mjesto okupljanja mladih u ovoj mjesnoj zajednici.

- Spomen-park se prostire na oko 400 kvadratnih metara. Planiramo da postavimo klupe, kante za smeće, rasvjetu i zasadimo novu travu. Odobreno nam je 1.500 KM, a uz pomoć donatora i članova našeg udruženja izdvojićemo još 750 KM - rekao je Mikulić.

Rukovodilac Omladinske banke Srbac Sanja Kojić je kazala da su sredstva odobrena i za organizaciju omladinskog kampa Crvenog krsta u Bardači, opremanje i adaptaciju društvenih domova u Korovima, Kaocima i Kukuljama, nabavku sprava za vrtić, organizovanje škole ribolova u Razboju, izgradnju zabavnog parka, uređenje dvorišta srednjoškolskog centra i nabavku spremnika za nošnju za ansambl “Lijevče” iz Razboja.

- Za proteklih osam godina, od kada je formirana Omladinska banka Srbac, realizovano je 57 projekata ukupne vrijednosti 220.000 maraka - rekla je Kojićeva.

Šef kancelarije Fondacije “Mozaik” iz Banjaluke Željko Pauković je kazao da je u proteklih deset godina u 40 opština BiH realizovano 1.735 mini-projekata putem omladinskih banaka ukupne vrijednosti 6,2 miliona maraka.

- Sada je u planu da do 2026. godine bude podržano oko 500 biznis projekata, gdje će do izražaja doći preduzetničke ideje mladih - istakao je Pauković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana