Млади се окрећу пољопривреди

Милијана Латиновић
Млади се окрећу пољопривреди

Бањалука - Млади школовани људи све више препознају пољопривредну производњу као шансу за властити бизнис, али и основни извор зараде, па добре резултате остварују бавећи се узгојем воћа, поврћа, житарица, али и пилића.

Већина њих су пољопривредни инжењери који су одлучили да знање стечено на факултету искористе на најбољи могући начин, покренувши властиту производњу.

Љубав према дједовини, али и жеља за оснивањем властитог пољопривредног газдинства потакла је прије четири године брата и сестру Петра и Марију Радуловић да започну органску производњу житарица. Иако настањени у Бањалуци, одлучили су да искористе потенцијале свог родног краја па су на подручју Петровца засијали житарице на пет дунума.

- Како је вријеме одмицало, проширивали смо производњу и сада више нисмо само сестра и ја, сада нас је девет у тиму. Тим чине млади људи са подручја Петровца, пољопривредни инжењери, технолози и економисти - испричао је Радуловић. Додаје да је заједено са колегама основао пољопривредну задругу "Клековача" с циљем да она једног дана постане носилац пољопривредног развоја општине.

- Прије четири године производњу смо започели на свега пет дунума, а сада имамо 200. На парцелама преовладавају лан, уљана репица, раж, хељда и кукуруз - рекао је Радуловић. Истиче да, с обзиром на то да је ријеч о органској производњи, приноси су знатно мањи него у конвенционалној производњи, а све што произведу пласирају на тржиште РС.

У производњи воћа и поврћа шансу за унапређење професије, али и мали породични бизнис препознао је и студент прве године Пољопривредног факултета у Бањалуци Немања Нинић који се на свом породичном имању у околини Бањалуке бави воћарством и пластеничком производњом поврћа. Истиче да се уз много труда и упорности од властитог рада може живјети.

- На свом пољопривредном газдинству имам један и по хектар обрадиве површине под засадом крушке и шљиве и пластеник од 300 квадрата у којем производим парадајз - испричао је.

Додаје да у воћњаку има 1.000 стабала крушке и 500 стабала јабуке, док је у пластенику засађено око 800 струка парадајза. Све што произведе Нинић продаје на домаћем тржишту, а ове године ће због јаког мраза принос воћа бити умањен за око 70 одсто, али ће зато зарада од парадајза бити добра, јер очекује принос од око осам тона.

Дипломирани инжењер пољопривреде из Прњавора Дејан Поповић већ шест година се бави пољопривредном производњом. На свом газдинству, на око два хектара узгаја три врсте крушке, а бави се и узгојем пилића.

- Кад временски услови дозволе, воће добро роди па је и зарада добра. Може солидно да се живи од пољопривреде, само треба бити упоран и уложити доста труда - рекао је Поповић.

Помоћ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС помаже младим пољопривредницима при покретању производње.

- Помоћ се огледа у томе што пољопривредници млађи од 40 година, који су носиоци пољопривредног газдинства, добијају додатних десет одсто при обрачуну премија за произведено и продато млијеко, воће, поврће, као и додатних пет одсто ако имају формално пољопривредно образовање, односно диплому пољопривредног факултета - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана