Mladi pijanista iz Novog Grada zna samo za prva mjesta

Srna
Mladi pijanista iz Novog Grada zna samo za prva mjesta

Novi Grad - Četrnaestogodišnji Nikola Đorojević iz Novog Grada, koji od šeste godine svira na klaviru, do sada je učestvovao na više od 30 takmičenja i na svakom je osvajao nagrade, uglavnom prve i specijalne.

Na klaviru je naučio da svira sam, posmatrajući stariju sestru.

- Sestra je svirala na klaviru i ja sam posmatrajući nju naučio da sviram i odmah sam zavolio ozbiljnu muziku - kaže Nikola koji pohađa šesti razred Muzičke škole "Savo Balaban" u Prijedoru.

Nastupa od devete godine i od tada se takmičio u Veroni, Beogradu, Šapcu, Aranđelovcu, Bečeju, Varaždinu, Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini i osvajao uglavnom prve i specijalne nagrade.

Nikola je odličan učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Novom Gradu i ima malo slobodnog vremena. Dva puta sedmično vježba u Prijedoru, u klasi profesorice Borjane Kurtović, a tokom priprema za takmičenja i češće.

Na početku je sa Nikolom radila profesorica Muzičke škole "Savo Balaban" Jasna Rađenović, s obzirom na to da ta škola nekoliko godina ima sekciju i u Novom Gradu.

- Rad sa takvim talentom posebno je iskustvo. Specifično je da je Nikola sam počeo, uz svoju sestru i kad su ga doveli, ja sam čula dijete koje je već sviralo s obje ruke i odmah se vidjelo da će biti dobar. U 30 godina iskustva rijetko se sreću takvi učenici - kaže Rađenovićeva.

Nikola voli da sluša klasičnu muziku, posebno Šopena, Rahmanjinova i Lista, a vježba kod kuće jer ima pijanino.

- Komšijama ne smeta, kažu da im je baš prijatno kad me slušaju - kaže Nikola. Osim na takmičenjima, Đorojević nastupa na manifestacijama koje se organizuju u Novom Gradu.

- Uvijek ima malo treme, što znači da brinem kako ću izvesti kompoziciju, a čim počnem da sviram, trema nestaje - kaže Nikola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana