Млади пијаниста из Новог Града зна само за прва мјеста

Срна
Млади пијаниста из Новог Града зна само за прва мјеста

Нови Град - Четрнаестогодишњи Никола Ђоројевић из Новог Града, који од шесте године свира на клавиру, до сада је учествовао на више од 30 такмичења и на сваком је освајао награде, углавном прве и специјалне.

На клавиру је научио да свира сам, посматрајући старију сестру.

- Сестра је свирала на клавиру и ја сам посматрајући њу научио да свирам и одмах сам заволио озбиљну музику - каже Никола који похађа шести разред Музичке школе "Саво Балабан" у Приједору.

Наступа од девете године и од тада се такмичио у Верони, Београду, Шапцу, Аранђеловцу, Бечеју, Вараждину, Бањалуци, Приједору, Бијељини и освајао углавном прве и специјалне награде.

Никола је одличан ученик деветог разреда Основне школе "Свети Сава" у Новом Граду и има мало слободног времена. Два пута седмично вјежба у Приједору, у класи професорице Борјане Куртовић, а током припрема за такмичења и чешће.

На почетку је са Николом радила професорица Музичке школе "Саво Балабан" Јасна Рађеновић, с обзиром на то да та школа неколико година има секцију и у Новом Граду.

- Рад са таквим талентом посебно је искуство. Специфично је да је Никола сам почео, уз своју сестру и кад су га довели, ја сам чула дијете које је већ свирало с обје руке и одмах се видјело да ће бити добар. У 30 година искуства ријетко се срећу такви ученици - каже Рађеновићева.

Никола воли да слуша класичну музику, посебно Шопена, Рахмањинова и Листа, а вјежба код куће јер има пијанино.

- Комшијама не смета, кажу да им је баш пријатно кад ме слушају - каже Никола. Осим на такмичењима, Ђоројевић наступа на манифестацијама које се организују у Новом Граду.

- Увијек има мало треме, што значи да бринем како ћу извести композицију, а чим почнем да свирам, трема нестаје - каже Никола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана