Млади пијаниста из Градишке диркама путује кроз свијет маште

Милан Вујић
Млади пијаниста из Градишке диркама путује кроз свијет маште

Градишка - Млади градишки пијаниста Ђорђе Кузмановић, који је свирајући на клавиру освојио на десетине престижних награда, каже да га сваки сусрет са диркама води у неки други свијет, испуњен радошћу и другим емоцијама.

Да се труд и упорност исплате овај ученик другог разреда Средње музичке школе "Владо Милошевић" у Бањалуци показао је и минулог викенда у Бијељини на Међународном такмичењу пијаниста. Међу 200 такмичара из Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Италије Кузмановић је проглашен лауреатом своје категорије и побједником цјелокупног такмичења.

- У мојој категорији учествовао је 21 кандидат, што је такође велики број ако се узме у обзир да је то четврта категорија, у којој су такмичари из средњих музичких школа - рекао је Кузмановић.

Каже да ће га овај успјех мотивисати за даље напредовање.

- Музика је велики дио мене. Кроз ову врсту умјетности се може много тога рећи. Никад ми није напорно да проводим вријеме за клавиром, вјежбајући сатима, јер је то за мене јединствен доживљај. Док свирам, из реалности се препуштам свијету маште. У томе и лежи сва та љепота умијећа свирања на клавиру - наглашава Кузмановић.

Рекао је да љубав према музици одржава сваког пијанисту, али и све остале музичаре, да не напуштају ову умјетност.

- Поред свих предивних ствари које музика пружа, сваки умјетник пролази и кроз периоде који нису лаки. Такође је и под утицајем средине, у којој је веома мало цијењена класична музика. Међутим, љубав према музици и инструменту мора да надвлада све лоше ствари - рекао је Кузмановић.

Највећу подршку овом успјешном пијанисти пружа породица и професорица клавира Дијана Зрнић која је највише заслужна за његов успјех. Узимајући у обзир награде које је млади Ђорђе до сада освојио може се очекивати да ће завладати музичким небом.

Награде

Ђорђе Кузмановић освојио је бројне награде на престижним такмичењима.

- До сада је било много награда, више од 20, а издвојио бих специјалну и прву награду на републичком такмичењу, прву награду на међународном такмичењу у Смедереву, три прве награде у Аранђеловцу, те награду на "Бањалучком бијеналу" и многе друге - рекао је  Кузмановић.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана