Mladi ljekari okosnica zdravstva u Gradiškoj

Milan Vujić
Mladi ljekari okosnica zdravstva u Gradiškoj

Gradiška - U zdravstveni sistem Srpske posljednjih godina uloženo je mnogo, a jedna od najvažnijih karika u tom sistemu su mladi ljekari koji žele da unaprijede zdravstvo i odnos prema pacijentu, a time i da postanu okosnica razvoja tog sistema.

Rekao je to juče ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić koji je posjetio bolnicu u Gradišci gdje je razgovarao sa mladim doktorima medicine koji su u proteklih nekoliko mjeseci zaposleni u tu zdravstvenu ustanovu. Riječ je o devet mladih ljudi, koji su prema riječima Bogdanića, svojim radom i trudom zaslužili da budu dio ljekarskog tima gradiške bolnice.

- Mlade kolege su imale visoke prosjeke i u to je uložen veliki trud i rad. Zahvalan sam menadžmentu bolnice što su to prepoznali i omogućili im da počnu da rade u onim granama medicine za koje su pokazali interes - naglasio je Bogdanić. Istakao je da očekuje da će mladi ljekari veoma brzo da napreduju, donesu nova znanja koja su danas prisutna u Evropi i svijetu, a sa kojima je naš sistem u pojedinim segmentima deficitaran, kao i da uvode nove metode liječenja. Bogdanić je podsjetio da su u proteklih 12 godina u RS građene i obnavljane bolnice i nabavljana oprema.

- Ljekari koji su otišli u svijet nekada će se možda vratiti da prenesu nova znanja našim ljekarima. Sve što radimo, na kraju će se isplatiti i dobićemo još kvalitetniji zdravstveni sistem koji je trenutno iznad ekonomske moći društva u kojem živimo - naglasio je Bogdanić.

Direktor Bolnice Gradiška Mirko Manojlović izrazio je zadovoljstvo što su vrata te ustanove otvorena mladim ljekarima koji su odlučili da započnu svoju karijeru u RS.

- Zadatak nam je da ih podržimo u daljem razvoju, a znanje je dostupno ako postoji volja da se bave ovom časnom i teškom profesijom - rekao je Manojlović koji je dodao da su mlade kolege pokazale vrhunsku predanost i veoma brzo postali važan dio kolektiva.

Doktor medicine Biljana Vatreš iz Kozarske Dubice koja je medicinski fakultet završila prosjekom ocjena 9,45 od marta je zaposlena na Odjeljenju neuropsihijatrije

- Veoma sam zahvalna i srećna što sam dobila priliku da radim posao za koji sam se školovala i koji volim jer ako čovjek radi ono što voli ostvaruje i najbolje rezultate - rekla je Vatreševa. Specijalizant hirurgije Siniša Čikić iz Gradiške naveo je da je četiri godine radio u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Gradišci.

- Ispunila mi se želja da pređem u bolnicu. Veoma sam zadovoljan - rekao je Čikić.

UKC

Dragan Bogdanić je najavio da će 22. septembra biti otvoren rekonstruisani Univerzitetski klinički centar (UKC) u Banjaluci koji će biti u rangu modernih kliničkih centara u Evropi.

- Uskoro treba da počnemo gradnju kardiohirurgije i na taj način smo zaokružili zdravstveni sistem RS - naglasio je Bogdanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana