Млади из Требиња чувају средњовјековно насљеђе

Глас Српске
Млади из Требиња чувају средњовјековно насљеђе

Требиње - Група младих Требињаца покренула је акцију заштите и уређења средњовјековних некропола на подручју овог града, од којих поједине имају изузетну културно-историјску вриједност.

Волонтер Зорица Гњато рекла је да се придружила пројекту “У камену уклесано” Фондације “Мак Диздар” да би заједно са још неколико младих из Требиња адекватно обиљежила неке од најзначајнијих локалитета из периода 13, 14. и 15. вијека. Она је истакла да су у протеклом периоду обишли некрополу стећака  у селу Горње Гранчарево код Требиња, гдје, према процјени, има око 100 средњовјековних надгробних плоча и сандука.

- На каменим плочама и сандуцима веома су ријетки натписи, али на појединим се може видјети крст - прича Гњато.

Млади Требињци су посјетили и село Месаре, у којем се на сеоском гробљу налази десетак стећака.

Волонтер Лазар Сорајић, који је са осталим волонтерима и археологом Ђорђем Одавићем обишао надгробну плочу са натписом попа Бокчина у насељу Полице, каже да је тај локалитет запуштен, због чега ће у наредним данима покренути акцију чишћења и уређења цијелог простора.

Волонтери намјеравају да покрену означавање појединих некропола у близини града, али и постављање табли са основним информација о локалитету средњовјековног културно-историјског насљеђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана