Mještani spasavaju stoku i stvari od vode

Dejan Jovičić, Snežana Tasić
Mještani spasavaju stoku i stvari od vode

Srbac, Prijedor - Vodostaji rijeka Save, Une i Sane u lokalnim zajednicama u RS ponovo su u porastu nakon obilnih kiša, a u Srpcu su od juče na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

Najteža situacija je u Kobašu, gdje je voda ušla u dvije kuće, dok je zaplavljeno oko 20 domaćinstava, koja iseljavaju namještaj iz kuća i stoku iz pomoćnih objekata.

- Voda je ušla u podrum kuće i krenula da ulazi u hodnik, zbog čega smo počeli sklanjati stvari. Veoma smo zabrinuti i nadamo se da se neće ponoviti katastrofa od prije četiri godine. Pred nama je besana noć - rekao je mještanin Drago Stanković.

Na terenu su predstavnici Civilne zaštite koji donose vreće sa pijeskom i čizme i pomažu stanovništvu.

- Situacija je najteža na potezu od Kobaša do Srbac Sela, gdje je već danima poplavljeno više od hiljadu hektara oranica, a sada opasnost prijeti i domaćinstvima. U nebranjenom području Bajinaca i Gaja zaplavljena su tri domaćinstva, a voda je okružila pravoslavni hram u ovom selu i potopila mjesno groblje - rekao je predstavnik Civilne zaštite Dalibor Košutić.

U funkciji je crpna stanica Ina. gdje pumpe izbacuju višak vode iz branjene zone preko nasipa na Vrbasu, a dodatno se učvršćuje nasip vrećama sa pijeskom na mjestu gdje je došlo do prodora vode preko prelivnog ventila.

Nekoliko sela podmotajičkog kraja u srbačkoj opštini takođe se našlo na udaru bujičnih voda, ali je situacija na ovom području za sada pod kontrolom.

Naglo je porastao i nivo Sane, a prema riječima šefa prijedorskog Odsjeka civilne zaštite Dušana Vranješa, ponovo je zaplavljeno oko 50 domaćinstava.

- Plavne vode su presjekle put Prijedor - Bišćani, a blokiran je i saobraćaj na mostu u Cikotama. Značajno su porasle podzemne i površinske vode u zonama depresija - izjavio je Vranješ.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević izjavio je juče da se u narednih dan ili dva očekuje dalji rast vodostaja Save, koji je i uzvodno od Gradiške u konstantnom porastu.

- Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivredno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, gdje je voda došla do pomoćnih objekata. Voda je prišla blizu magistralnog puta Gradiška - Kozarska Dubica, tako da se može očekivati izlivanje vode i obustava saobraćaja - dodao je Knežević i podsjetio da je od četvrtka na snazi drugi stepen vanredne odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu takođe su u porastu i iznad su kote kada se proglašava redovna odbrana od poplava, potvrđeno je u Centru za obavještavanje.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopšteno je da je intenzivna kiša uzrokovala povećanje vodostaja rijeka Sane, Une, Save i Vrbasa, koji će, prema očekivanjima hidrologa, brzo početi da se smanjuju, osim nivoa Save, koji će sporije opadati.

Obustava saobraćaja

Na magistralnom putu Prijedor - Novi Grad, u mjestu Dragotinja, došlo je do pucanja lijeve saobraćajne trake, a iz pukotine izvire voda. Saobraćaj je bio potpuno obustavljen na regionalnim putevima Moštanica - Kozarska Dubica, te  Karan - Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana