Мјештани спасавају стоку и ствари од воде

Дејан Јовичић, Снежана Тасић
Мјештани спасавају стоку и ствари од воде

Србац, Приједор - Водостаји ријека Саве, Уне и Сане у локалним заједницама у РС поново су у порасту након обилних киша, а у Српцу су од јуче на снази ванредне мјере одбране од поплава.

Најтежа ситуација је у Кобашу, гдје је вода ушла у двије куће, док је заплављено око 20 домаћинстава, која исељавају намјештај из кућа и стоку из помоћних објеката.

- Вода је ушла у подрум куће и кренула да улази у ходник, због чега смо почели склањати ствари. Веома смо забринути и надамо се да се неће поновити катастрофа од прије четири године. Пред нама је бесана ноћ - рекао је мјештанин Драго Станковић.

На терену су представници Цивилне заштите који доносе вреће са пијеском и чизме и помажу становништву.

- Ситуација је најтежа на потезу од Кобаша до Србац Села, гдје је већ данима поплављено више од хиљаду хектара ораница, а сада опасност пријети и домаћинствима. У небрањеном подручју Бајинаца и Гаја заплављена су три домаћинства, а вода је окружила православни храм у овом селу и потопила мјесно гробље - рекао је представник Цивилне заштите Далибор Кошутић.

У функцији је црпна станица Ина. гдје пумпе избацују вишак воде из брањене зоне преко насипа на Врбасу, а додатно се учвршћује насип врећама са пијеском на мјесту гдје је дошло до продора воде преко преливног вентила.

Неколико села подмотајичког краја у србачкој општини такође се нашло на удару бујичних вода, али је ситуација на овом подручју за сада под контролом.

Нагло је порастао и ниво Сане, а према ријечима шефа приједорског Одсјека цивилне заштите Душана Врањеша, поново је заплављено око 50 домаћинстава.

- Плавне воде су пресјекле пут Приједор - Бишћани, а блокиран је и саобраћај на мосту у Цикотама. Значајно су порасле подземне и површинске воде у зонама депресија - изјавио је Врањеш.

Шеф Одсјека цивилне заштите општине Градишка Слободан Кнежевић изјавио је јуче да се у наредних дан или два очекује даљи раст водостаја Саве, који је и узводно од Градишке у константном порасту.

- Сава је заплавила небрањено подручје и пољопривредно земљиште у близини десетак кућа у селима Бистрица и Гашница, гдје је вода дошла до помоћних објеката. Вода је пришла близу магистралног пута Градишка - Козарска Дубица, тако да се може очекивати изливање воде и обустава саобраћаја - додао је Кнежевић и подсјетио да је од четвртка на снази други степен ванредне одбране од поплава.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду такође су у порасту и изнад су коте када се проглашава редовна одбрана од поплава, потврђено је у Центру за обавјештавање.

Из Републичке управе Цивилне заштите саопштено је да је интензивна киша узроковала повећање водостаја ријека Сане, Уне, Саве и Врбаса, који ће, према очекивањима хидролога, брзо почети да се смањују, осим нивоа Саве, који ће спорије опадати.

Обустава саобраћаја

На магистралном путу Приједор - Нови Град, у мјесту Драготиња, дошло је до пуцања лијеве саобраћајне траке, а из пукотине извире вода. Саобраћај је био потпуно обустављен на регионалним путевима Моштаница - Козарска Дубица, те  Каран - Нови Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана