Мје­шта­ни од­бра­ни­ли огњи­шта од на­бу­ја­ле Са­ве

Ми­ли­ја­на Ла­ти­но­вић, до­пи­сни­ци
Мје­шта­ни од­бра­ни­ли огњи­шта од на­бу­ја­ле Са­ве

Ко­зар­ска Ду­би­ца - На­кон бе­са­не но­ћи ко­ју су про­ве­ли пос­тављају­ћи вре­ће с пи­јес­ком да би од­бра­ни­ли сво­ја огњи­шта од на­бу­ја­ле Са­ве, мје­шта­ни Мли­на­ри­ца у Ко­зар­ској Ду­би­ци у пе­так су ода­хну­ли на­кон што је про­шла опа­сност од про­би­јања сав­ског на­си­па.

Гра­де­ћи по­тпор­ни зид уз оште­ће­ни на­сип ви­ше од 100 мје­шта­на, при­па­дни­ка ци­вил­не за­шти­те, ва­тро­га­са­ца, по­ли­ца­ја­ца и при­па­дни­ка Ору­жа­них сна­га БиХ ус­пје­ли су да спри­је­че про­дор во­де у ово ду­би­чко на­сеље.

Мли­на­ри­це је у пе­так по­сје­тио и пред­сје­дник РС Ми­ло­рад До­дик ко­ји је пот­врдио да је опа­сност од про­би­јања на­си­па про­шла.

- На ра­до­ви­ма је би­ло ан­га­жо­ва­но ло­кал­но ста­но­вниш­тво, при­па­дни­ци Ору­жа­них сна­га и у ко­ор­ди­на­ци­ји свих ин­сти­ту­ци­ја оп­шти­не Ко­зар­ска Ду­би­ца, Вла­де, на­дле­жног ми­нис­тар­ства и "Во­да Српске" ус­пје­ли смо да спри­је­чи­мо про­дор во­де ко­ји би угро­зио зна­тан број се­ла у ду­би­чкој ра­вни­ци - ре­као је До­дик.

Он је до­дао да је у посљедњих не­ко­ли­ко да­на за­биљежен нај­ве­ћи во­дос­тај ри­је­ке Са­ве у посљедњих 40 го­ди­на.

- Као друш­тво по­ка­за­ли смо спо­со­бност да се од­бра­ни­мо. Ра­до­ви ће ов­дје би­ти нас­тављени и но­ћас, та­ко да ће овај дио сав­ског на­си­па би­ти тре­ти­ран 24 ча­са и не­ће би­ти до­звољено да бу­де мјес­то про­бо­ја во­де - ре­као је До­дик и до­дао да уз смањење во­дос­та­ја Са­ве за 20 цен­ти­ме­та­ра опа­сност ни­је про­шла, али да се са мно­го ви­ше си­гур­нос­ти мо­же ре­ћи да се не оче­ку­ју до­да­тни про­бле­ми.

Нај­бли­же до­ма­ћин­ство удаљено је све­га два­де­се­так ме­та­ра од сав­ског на­си­па.

- Ни­сам спа­вао чи­та­ву ноћ. Мо­рам ос­та­ти бу­дан, јер не знам шта ће се де­си­ти - ре­као је мје­шта­нин Бо­гдан Ма­рин­ко­вић.

И ку­ћа Ма­ри­це Зми­јањац (80) је ме­ђу први­ма на уда­ру Са­ве.

- Уз­дам се у на­шу омла­ди­ну и све ове људе што ра­де на на­си­пу, стављају дрва и вре­ће са пи­јес­ком да нас за­шти­те од во­де. Да је Са­ва про­дрла, не би ми би­ло спа­са, во­да би до­шла до кро­ва - ка­за­ла је ова мје­штан­ка.

На­чел­ник оп­шти­не Ко­зар­ска Ду­би­ца Ра­ден­ко Рељић, ко­ји је то­ком да­на апе­ло­вао на ста­но­вниш­тво да по­мо­гне у од­бра­ни од по­пла­ва, ре­као је да је си­ту­аци­ја на сав­ском на­си­пу у Мли­на­ри­ца­ма мно­го боља.

- Прис­ту­пи­ли смо ста­ром ме­то­ду за­би­јања дрве­них сту­бо­ва, ко­ји су до­да­тно ста­би­ли­зо­ва­ли тло. Све то смо мо­ра­ли ра­ди­ти во­де­ним пу­тем, јер је не­мо­гу­ће прис­ту­пи­ти ме­ха­ни­за­ци­јом - ка­зао је Рељић и до­дао да је про­блем са одро­ном сав­ског на­си­па у Мли­на­ри­ца­ма ри­је­шен 80 од­сто.

Овај на­сип оби­шао је и ди­ре­ктор Упра­ве ци­вил­не за­шти­те РС Ми­ле Ме­ђед, ко­ји је ре­као да су упо­зо­ра­ва­ли на ове опа­снос­ти, те да се на­да да се не­ће до­го­ди­ти нај­го­ре.

Бор­ба са по­пла­ва­ма нас­тављена је и у оп­шти­ни Србац. Еки­пе срба­чке "Елек­тро­дис­три­бу­ци­је" ус­пје­ле су да са­ни­ра­ју квар на под­зе­мном ка­блу ко­ји је оне­мо­гу­ћио рад црпних пум­пи у Га­ју.

На­чел­ник Српца Мла­ђан Дра­го­сављевић је ре­као да је во­дос­тај Са­ве у бла­гој ста­гна­ци­ји.

Гра­до­на­чел­ник При­је­до­ра Ми­лен­ко Ђа­ко­вић оби­шао је у пе­так кли­зи­ште у Ве­ли­ком Па­лан­чи­шту, што је са­мо је­дно од 13 кли­зи­шта ко­ја су се по­ја­ви­ла на по­дру­чју гра­да.

- Ов­дје жи­ви из­бје­гли­чка по­ро­ди­ца, а са дви­је стра­не ку­ће се ра­зви­ло кли­зи­ште - изја­вио је Ђа­ко­вић.

Пе­ро Ми­очи­но­вић, ко­ји са су­пру­гом у овој ку­ћи жи­ви од 2000. го­ди­не, ка­же да су стал­но на опре­зу и да спа­ва­ју обу­че­ни, јер је ку­ћа већ по­че­ла да пу­ца по зи­до­ви­ма.

Из Град­ске упра­ве у Би­јељини са­оп­шти­ли су да у Сем­бе­ри­ји не­ма опа­снос­ти од по­пла­ва јер во­дос­тај Дри­не опа­да, а Са­ве ста­гни­ра. Мје­шта­ни Врша­на и Но­вог у Би­јељини ка­жу да је Са­ва по­пла­ви­ла око 70 од­сто ора­ни­ца.

- Од усје­ва не­ма ни­шта, на мом имању 12 хе­кта­ра пше­ни­це је под во­дом, а во­да сти­же и до ку­ћа - ре­као је мје­шта­нин Но­вог Жи­ко Шко­рић.

Сни­јег за­трпао Сре­бре­ни­цу

Ве­ћи­на ло­кал­них пу­те­ва на по­дру­чју Сре­бре­ни­це би­ла је у пе­так не­про­хо­дна за сао­бра­ћај због сни­је­га ко­ји је на­па­дао и до 50 цен­ти­ме­та­ра у ви­шим пре­дје­ли­ма.

- У пла­нин­ском ди­је­лу оп­шти­не уче­ни­ци ни­су до­шли на нас­та­ву у по­дру­чним одјељењима у Осма­ча­ма и Су­ћес­ци, док су на нас­та­ву ка­сни­ли и уче­ни­ци у По­дра­вању и Жу­ти­ци - са­оп­ште­но је из оп­штин­ске ци­вил­не за­шти­те.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана