Мјештани которварошког села Подосоје не дају шуму

Д. С.
Мјештани которварошког села Подосоје не дају шуму

Котор Варош - Мјештани которварошког села Подосоје окупили су се јуче испред сједишта Шумског газдинства (ШГ) "Врбања" Котор Варош револтирани због дозначавања и планиране сјече шуме, за коју тврде да је од давнина у њиховом власништву.

Они су са мирног протеста поручили да шумарија нема никакав основ да сијече ту шуму. На то су жељели да укажу и директорици ШГ "Врбања" Далиборки Керезовић, али им то није пошло за руком с обзиром на то да у вријеме протеста није била на послу. Мјештане је примио технички директор, који је рекао да врше дознаку и да је послије ње предвиђена сјеча.

- Шума је једино богатство које имамо. Она је хранила наше дједове и очеве и данас треба да храни нас. Сада радници шумарије долазе тамо, ударају печате и планирају сјечу и распродају наше шуме - каже мјештанин Спасоје Милојчић.

Он тврди да свако од окупљених мјештана има шуму, неко десет, неко 20 дунума.

- Шуму смо чували и од другога и од себе, а сада када је стасала за сјечу неко се појављује да је сијече. То је наша шума и још као дијете знам да смо за њу плаћали порез и чували је, а сада је шумарија својата. Спремни смо да идемо до краја да бисмо сачували оно што је наше - рекао је он.

Керезовићева је изјавила да је ријеч о шуми која је у државном власништву.

- Ако неко мисли супротно, нека то и докаже. У протеклих неколико година је било сигурно четрдесетак сличних случајева и нико није успио доказати власништво. Они то својатају на основу дједових и бабиних ријечи - казала је Керезовићева и додала да јуче није могла да разговара са мјештанима, јер је имала пословне обавезе у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана