Mještani Selišta kod Srpca radom ujedinili i izgradili selo

Dejan Jovičić
Mještani Selišta kod Srpca radom ujedinili i izgradili selo

Srbac - Rijetka su naselja koja su složna i u dobru i u zlu i čiji mještani priteknu u pomoć kad god treba, složno radeći i gradeći, a žitelji Selišta kod Srpca pokazali su da su baš takvi jer su za 22 godine organizovali stotinu radnih akcija u svom selu.

O svakoj od njih vode urednu evidenciju, pa je tako zabilježeno da je od 1996. godine 59 mještana bilo angažovano na uređenju infrastrukture, od čega čak 33 dolaze iz porodica Žujić i Aleksić, koje su među najbrojnijima u selu.

Predsjednik organizacionog odbora radnih akcija Branimir Lazić kaže da je njihov motiv prije svega bio da poboljšaju kvalitet života u selu kako bi mladi ostali na ovom području i zasnovali porodice, a ne odlazili po svaku cijenu u druge gradove i zemlje.

- Bez kvalitetne infrastrukture nema ni opstanka sela, tako da smo lokalne puteve kroz selo uređivali čak 29 puta, a napravili smo i dva mosta te sanirali korito rječice Rekava, gdje smo imali 16 radnih akcija - ističe Lazić.

Ne zna se ni koliko akcija su imali na uređenju mjesnog groblja, koje se redovno održava i postoji na tom mjestu više od 200 godina. U tom groblju sahranjen je značajan broj Poljaka koji su naseljavali ovo područje u 19. i prvoj polovini 20. vijeka, nakon čega su se kolektivno vratili u domovinu.

- Iako su već davno otišli, njihovi potomci to nisu zaboravili i dolaze redovno da posjećuju grobove svojih predaka, pa su tako prije nekoliko dana u posjeti bile dvije poljske porodice. To nas dodatno obavezuje da ovo groblje držimo čistim i urednim - kaže Lazić.

Jednu od većih radnih akcija imali su kada su pravili vlastiti grn za snijeg kako bi selo bilo uredno i prohodno i u zimskim uslovima, a mnoge akcije ne bi uspjele bez pomoći opštine Srbac i drugih donatora.

- Lokalna uprava nas je pomogla sa 2.600 KM, kada smo pravili mostove na Rekavi, a dala nam je i 1.000 KM za akcije uređenja groblja. Među većim investicijama je bilo proširenje tjesnaca u zaseoku Gotovci, gdje su mještani međusobno sakupili 4.500 KM, a opština je donirala građevinski materijal vrijedan 2.600 KM - kaže Lazić.

Dodaje da im je sada prioritet da pokušaju obezbijediti novac za asfaltiranje puta od Nožičkog preko Selišta do Ilićana, o čemu su nekoliko puta razgovarali sa predstavnicima opštine. Zemljani radovi su najvećim dijelom završeni i u narednim mjesecima treba da budu privedeni kraju, nakon čega još samo ostaje da bude položen asfalt. 

Lazić ističe da postoji volja kod lokalne vlasti da taj put rekonstruišu, a sada im je najvažnije da asfaltiraju dionicu od Selišta do Nožičkog, dugu četiri kilometra.

- Nagoviješteno nam je da bi prvi kilometar mogao biti asfaltiran sljedeće godine, a u naredne dvije godine i preostala tri kilometra. Za to nam je potreban novac od republičkih institucija jer opština samostalno nije u mogućnosti da to finansira, ali vjerujemo da će se to u dogledno vrijeme ostvariti - rekao je Lazić. 

Upola manje stanovnika

Selište se nalazi u sastavu mjesne zajednice Nožičko i u tom mjestu trenutno živi oko 200 mještana u pedesetak domaćinstava. Prije stotinu godina u Selištu je bilo duplo više stanovnika, a na smanjenje broja žitelja najvećim dijelom je uticao masovni odlazak Poljaka s ovog područja nakon Drugog svjetskog rata i odliv domaćeg stanovništva u razvijenije sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana