Мјештани Селишта код Српца радом ујединили и изградили село

Дејан Јовичић
Мјештани Селишта код Српца радом ујединили и изградили село

Србац - Ријетка су насеља која су сложна и у добру и у злу и чији мјештани притекну у помоћ кад год треба, сложно радећи и градећи, а житељи Селишта код Српца показали су да су баш такви јер су за 22 године организовали стотину радних акција у свом селу.

О свакој од њих воде уредну евиденцију, па је тако забиљежено да је од 1996. године 59 мјештана било ангажовано на уређењу инфраструктуре, од чега чак 33 долазе из породица Жујић и Алексић, које су међу најбројнијима у селу.

Предсједник организационог одбора радних акција Бранимир Лазић каже да је њихов мотив прије свега био да побољшају квалитет живота у селу како би млади остали на овом подручју и засновали породице, а не одлазили по сваку цијену у друге градове и земље.

- Без квалитетне инфраструктуре нема ни опстанка села, тако да смо локалне путеве кроз село уређивали чак 29 пута, а направили смо и два моста те санирали корито рјечице Рекава, гдје смо имали 16 радних акција - истиче Лазић.

Не зна се ни колико акција су имали на уређењу мјесног гробља, које се редовно одржава и постоји на том мјесту више од 200 година. У том гробљу сахрањен је значајан број Пољака који су насељавали ово подручје у 19. и првој половини 20. вијека, након чега су се колективно вратили у домовину.

- Иако су већ давно отишли, њихови потомци то нису заборавили и долазе редовно да посјећују гробове својих предака, па су тако прије неколико дана у посјети биле двије пољске породице. То нас додатно обавезује да ово гробље држимо чистим и уредним - каже Лазић.

Једну од већих радних акција имали су када су правили властити грн за снијег како би село било уредно и проходно и у зимским условима, а многе акције не би успјеле без помоћи општине Србац и других донатора.

- Локална управа нас је помогла са 2.600 КМ, када смо правили мостове на Рекави, а дала нам је и 1.000 КМ за акције уређења гробља. Међу већим инвестицијама је било проширење тјеснаца у засеоку Готовци, гдје су мјештани међусобно сакупили 4.500 КМ, а општина је донирала грађевински материјал вриједан 2.600 КМ - каже Лазић.

Додаје да им је сада приоритет да покушају обезбиједити новац за асфалтирање пута од Ножичког преко Селишта до Илићана, о чему су неколико пута разговарали са представницима општине. Земљани радови су највећим дијелом завршени и у наредним мјесецима треба да буду приведени крају, након чега још само остаје да буде положен асфалт. 

Лазић истиче да постоји воља код локалне власти да тај пут реконструишу, а сада им је најважније да асфалтирају дионицу од Селишта до Ножичког, дугу четири километра.

- Наговијештено нам је да би први километар могао бити асфалтиран сљедеће године, а у наредне двије године и преостала три километра. За то нам је потребан новац од републичких институција јер општина самостално није у могућности да то финансира, али вјерујемо да ће се то у догледно вријеме остварити - рекао је Лазић. 

Упола мање становника

Селиште се налази у саставу мјесне заједнице Ножичко и у том мјесту тренутно живи око 200 мјештана у педесетак домаћинстава. Прије стотину година у Селишту је било дупло више становника, а на смањење броја житеља највећим дијелом је утицао масовни одлазак Пољака с овог подручја након Другог свјетског рата и одлив домаћег становништва у развијеније средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана