Мјештани Крупе на Врбасу страхују од напада медвједа

Илијана Божић
Мјештани Крупе на Врбасу страхују од напада медвједа

Бањалука - Становници Крупе на Врбасу страхују од медвједа који је јуче развалио кошнице у домаћинству Бошка Мијића, а највише се плаше да би могао напасти дјецу која сама иду до школе.

Мијић је за “Глас Српске” испричао да је дивља звијер порушила кошнице које се налазе свега 50 метара од куће. До сада се, каже, није дешавало да медвјед приђе тако близу његовом имању.

- Срушио је једну производну кошницу и два сандука у којима узгајам матице. У њима су биле дупле заједнице пчела, тако да је овим нападом учињена велика штета - казао је Мијић.

Претпоставља да је медвјед, вођен инстинктом, тачно препознао у којим кошницама има највише хране за њега.

- Пчеле леже умазане на трави коју је медвјед улегао. Повадио је рамове и побацао кошнице по трави. По ономе што сам затекао, чини се да је био веома љут па је кошнице бацао око себе. Изгледа да су га пчеле уједале бранећи се - рекао је Мијић и додао да му је медвјед причинио 1.000 КМ штете.

Мјештани сматрају да је медвјед у село сишао у потрази за храном те да га је мирис меда привукао Мијићевом домаћинству. Сумњају да је ријеч о животињи чији су трагови примијећени и протеклог мјесеца, а послије овог догађаја боје се да сами ходају селом. Истичу да највише страхују за дјецу која путељком кроз шумицу свакодневно иду до школе и назад.

Бошков брат Бјелан Мијић каже да и мјештани околних села воде борбу са медвједима, али да нико ништа не предузима да би заштитио људе.

- Дјеца сваки дан иду у школу, замислите каква би се трагедија десила да их медвјед пресретне - рекао је Бјелан.

Мијићи страхују од помисли да би се медвјед могао вратити на испитану територију.

- Штета би била огромна, али није у питању новац, него чињеница да је послије напада веома тешко прићи пчелама. Кошнице су тренутно отворене. Прибојавам се да би слатки мирис, који је остао на трави послије напада, могао подићи пчеле из неоштећених кошница. У том случају би дошло до такозване сјече, односно оне би се међусобно поубијале, што би било кобно - рекао је Бошко.

Истиче да заштита која је законом прописана није никакво рјешење, јер медвјед уништава све да би дошао до хране. У случају да се сусретне са медвједом, Мијић каже да не зна шта би учинио, што од страха, што због чињенице да је одстрел медвједа законом забрањен.

Становници Крупе на Врбасу обавијестили су Градску управу Бањалука, као и Ловачко удружење “Змијање” о немилом догађају и надају се скором рјешењу проблема.

Ловачко удружење

У Ловачком удружењу “Змијање” кажу да у оваквим случајевима оштећени треба да штету пријаве надлежном тужилаштву. Потом се испред града и представника ловачког удружења формира комисија која ће изаћи на лице мјеста и утврдити о којој врсти штете се ради и која је животиња у питању.

- Ако се утврди да је штета настала од медвједа, комисија прави записник, гдје ће у складу са законом оштећени бити обештећени - рекли су у удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана