Мјештани Драгочаја траже хитно рјешавање проблема корита ријеке и моста

nezavisne.com
Мјештани Драгочаја траже хитно рјешавање проблема корита ријеке и моста

Мјештани МЗ Драгочај покренули су петицију за хитно рјешавање проблема који им доноси водоток ријеке Драгочајке и мост на њој, а због којих долази до плављења објеката при сваким мало јачим падавинама.

Према ријечима мјештана, досад је сакупљено око 1.200 потписа, што износи петину од укупног броја становника овог насеља.

"Грађанима је већ досадило да стално муку муче с поплавама и тим мостом. Захтијеваћемо да корито ријеке буде очишћено, продубљено и проширено те да ураде главни мост", рекли су мјештани за Независне новине.

Додају да се још ради на прикупљању потписа те да ће петицију надлежнима предати почетком сљедеће седмице.

"Мука је натјерала људе да покрећу петицију. Неки од нас су само у току овог љета били поплављени и по три пута, људи су погубили све и послије воде остали жива бједа без игдје ичега", причају мјештани.

Милан Вучковић, потпредсједник Савјета МЗ Драгочај, каже да је Савјет у листу приоритета за наредну годину ставио чишћење корита ријеке Драгочајке и радове на мосту.

"Корито ријеке би требало проширити и продубити, на другој страни мост је доста низак и узак, при већим падавинама понаша се као брана, ниво воде се у кратком року диже и плави околне куће и објекте", рекао је Вучковић.

Додао је су у мјесној заједници тражили састанак с градоначелником у вези с овим проблемом те да још очекују његов одговор.

"С једне стране подржавам петицију грађана 100 одсто јер људима хитно треба помоћи. Колико знам, доњи дио корита су посљедњи пут припадници SFOR-а очистили послије рата. Са друге стране не бих волио да је петиција исполитизована јер је предизборна кампања у току", казао је Вучковић.

Штета од поплава

У протеклим мјесецима, почевши с мајским поплавама, усљед велике количине падавина на подручју МЗ Драгочај поплављено је око 20 кућа, чији су власници претрпјели већу материјалну штету, а вода је похарала и девет привредних субјеката. Такође, на подручју мјесне заједнице плављено је преко 100 помоћних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана