Мјеста у Бањаљлуци нема ни у приватним вртићима

Анита Јанковић-Речевић
Мјеста у Бањаљлуци нема ни у приватним вртићима

Бањалука - Листе чекања за боравак у вртићима ове школске године смањене су за 37 одсто у односу на претходну, али у појединим локалним заједницама мјеста за смјештај малишана нема чак ни у приватним предшколским установама.

Гужве у јавним обдаништима вишегодишњи су проблем с којим се суочавају родитељи широм Српске, а посљедња нада често су приватни вртићи. Међутим, све је мање мјеста и у тим установама, што потврђују подаци Републичког завода за статистику према којима је без мјеста у неком од њих на почетку ове школске године остало 137 малишана.

Листе чекања најдуже су у Бањалуци, а код куће је због гужве у приватном вртићу остало 74 дјечака и дјевојчица.

Нешто боља ситуација, према подацима Завода, била је у Бијељини гдје 30 малишана није примљено због попуњених капацитета. Без мјеста у приватном обданишту остало је и десет Требињаца, девет Теслићана и 15 малих Прњаворчана. Занимљиво је да у јавном вртићу у Прњавору ниједно дијете није остало без мјеста.

Директор прњаворског приватног вртића Клуб за дјецу "Пчелица" Боро Мијић каже да се увијек тражи мјесто више.

- Већ сада имамо резервације за малишане који долазе у октобру. Родитељи мјесто морају резервисати и по неколико мјесеци унапријед, а и тада је питање да ли ће добити смјештај јер мало дјеце одлази прије школе - рекао је Мијић.

Појаснио је да су гужве у приватним прњаворским вртићима вјероватно веће јер су флексибилнији у раду.

- Процедура је једноставнија. Родитељи могу дјецу довести и одвести кад хоће, а постоји и договор о плаћању у зависности од тога да ли дијете долази пола мјесеца, цијели и слично - навео је он.

Власник вртића "Бајка" из Бијељине Предраг Димић истиче да су у посљедњих шест мјесеци у Бијељини отворене четири приватне предшколске установе.

- Познајем све власнике приватних вртића и нико од њих нема комплетно попуњене капацитете. Гужва је у државним вртићима јер их субвенционише општина па имају ниже цијене - рекао је Димић.  

Предсједник Удружења приватних предшколских установа у Српској Сањин Бузаџија истиче да гужве у приватним вртићима нема, а када се деси, малишани чекају максимално мјесец-два.

- Приватни вртићи имају три уписна рока, а дјецу примамо и мимо тих рокова - рекао је Бузаџија и додао да се листе чекања јављају у појединим вртићима јер неки родитељи инсистирају да дјецу смјесте баш у тај објекат. Истакао је да су гужве много веће у јавним предшколским установама због ниже цијене.

Директорица Центра за предшколско образовање у Бањалуци Јелена Куртиновић истиче да у 22 јавна бањалучка вртића смјештај чека око 1.800 малишана.

- Гужве су проблем годинама. До јесени планирамо да проширимо капацитете за 150 малишана - рекла је Куртиновићева и додала да Бањалуци треба још најмање пет вртића.

Довољно мјеста

Према подацима Завода за статистику, смјештајни капацитети вртића били су задовољавајући у Билећи, Братунцу, Броду, Вишеграду, Дервенти, Добоју, Сокоцу, Кнежеву, Котор Варошу, Лакташима, Невесињу и још неким мањим општинама у којима у овој школској години није било листа чекања. У Српској чак 20 локалних заједница нема предшколске установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана