Мјесечне карте скупље и до 20 марака

Маријана Миљић
Мјесечне карте скупље и до 20 марака

БAЊAЛУКA - Становници Српске огорчени су поскупљењем превоза од 1. октобра, јер за мјесечне карте на појединим релацијама морају да издвајају и до 20 марака више.


Биљана Матијевић из Градишке, која студира у Бањалуци, каже да превозници само користе изговор да због раста цијена горива формирају нове цјеновнике карата.

- Моји родитељи, који једва састављају крај са крајем, морају да издвоје додатних 15 марака за моју мјесечну карту. Поред тога, моја мама, која ради у Бањалуци, додатно за мјесечну карту од 1. октобра мора да издвоји 20 марака - казала је Матијевићева.

У "Павловић турсу" у Бањалуци казали су да за мјесечну студентску карту на релацији Бањалука - Градишка од 1. октобра, умјесто досадашњих 110 марака, треба издвојити 125 КМ.

- Радници, који из Градишке сваки дан путују за Бањалуку, морају за мјесечну карту да плате 140 марака, а до 1. октобра за ову релацију издвајали су 120 КМ - казали су у "Павловић турсу".

Додали су да су мјесечне карте поскупјеле на релацији Маховљани - Бањалука, те тако сада студенти морају да издвоје 65 марака, а радници 75 марака мјесечно.

- Цијена мјесечне карте од Бањалуке до Лакташа није се мијењала, као ни појединачна цијена карте која кошта 2,5 марке - казали су у "Павловић турсу".

Извршни директор у "Aутопревозу" Горан Старчевић рекао је да су кориговали цијене карата за оне градове који су удаљени од Бањалуке од 30 до 40 километара.

- Карте, како појединачне, тако и мјесечне, поскупјеле су од 1. октобра у градском и приградском превозу у Бањалуци - рекао је Старчевић и додао да је превоз поскупио од пет до седам одсто.

Они који буду путовали на релацији Бањалука - Србац, Бањалука - Кнежево, те Бањалука - Шипово - Мркоњић Град мораће више новца да издвајају за појединачне карте, али и за превоз према осталим градовима у Српској. Тако ће сада путници морати на стару цијену карте да додају од двије до три марке да би се возили.

У "Жак турсу" су казали да су више цијене мјесечних карата за приградска насеља у Бањалуци, док је цијена појединачне градске карте поскупјела за десет фенинга, тако да она сада кошта 1,60 марака.

Додали су да мјесечна карта за приградска насеља у првој зони од 1. октобра за раднике кошта 36,50 КМ, за ђаке 26,10, а за пензионере 13 марака.

Потрошачи

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да ће се поскупљење превоза у Српској негативно одразити на стандард становника Српске.

- Поскупљење превоза није реално и није било ни услова за више цијене, како појединачних, тако ни мјесечних карата. Превозници више цијене превоза оправдавају скоком цијена горива, а када цијене енергената падају, они не снижавају цијену превоза - рекао је Петровић.

Он је нагласио да није било основа за поскупљење, те да ће сада поједине породице морати да издвајају скоро и пола просјечне плате за превоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана