Mitrovdanski vašar se vratio u sembersku ravnicu

Lj. A.
Mitrovdanski vašar se vratio u sembersku ravnicu

Bijeljina - Od davnina se na pravoslavni praznik Mitrovdan u Semberiji "vašarilo", a tradicija koju su Bijeljinci dugo čuvali od zaborava i koja je prekinuta 2008. godine, juče se ponovo vratila u sembersku ravnicu.

U preduzeću "Grad", koje je organizator manifestacije "Mitrovdanski vašar", ističu da se tradicija obnavlja.

Na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" okupilo se više od 40 izlagača kućne radinosti, starih zanata, narodnog stvaralaštva, poljoprivrednih proizvoda, a predstavljena je i gastro-ponuda ovog kraja, izložba voća, povrća i cvijeća, kao i kućnih ljubimaca.

- Smatrali smo da građani zaslužuju jednu ovakvu manifestaciju. S obzirom na to da je ove godine praktično obnavljamo, ona neće biti takmičarskog karaktera, već revijalnog - rekao je direktor "Grada" Slaviša Cacanović i dodao da vlada veliko interesovanje i učesnika i sugrađana.

Želja organizatora je da oživi i "Kupusijada", revijalne pripreme svadbarskog kupusa koji se sprema u zemljanim posudama.

- Domaćin ovog dijela manifestacije je osnivač čuvene "Kupusijade" u Mrčajevcima kod Čačka Milun Tošić. Želimo da vidimo njihovo znanje, primijenimo iskustva, saznamo nešto novo, kako bi "Mitrovdanski vašar" iduće godine bio što kvalitetniji - dodao je Cacanović.

Tošić je istakao da rado posjećuje različite krajeve i razgovara sa ljudima o tradicionalnim jelima.

Sa ponosom dodaje da je "Kupusijada" ušla u sve turističke karte Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana