Митровдански вашар се вратио у семберску равницу

Љ. А.
Митровдански вашар се вратио у семберску равницу

Бијељина - Од давнина се на православни празник Митровдан у Семберији "вашарило", а традиција коју су Бијељинци дуго чували од заборава и која је прекинута 2008. године, јуче се поново вратила у семберску равницу.

У предузећу "Град", које је организатор манифестације "Митровдански вашар", истичу да се традиција обнавља.

На простору Агротржног центра "Кнез Иво од Семберије" окупило се више од 40 излагача кућне радиности, старих заната, народног стваралаштва, пољопривредних производа, а представљена је и гастро-понуда овог краја, изложба воћа, поврћа и цвијећа, као и кућних љубимаца.

- Сматрали смо да грађани заслужују једну овакву манифестацију. С обзиром на то да је ове године практично обнављамо, она неће бити такмичарског карактера, већ ревијалног - рекао је директор "Града" Славиша Цацановић и додао да влада велико интересовање и учесника и суграђана.

Жеља организатора је да оживи и "Купусијада", ревијалне припреме свадбарског купуса који се спрема у земљаним посудама.

- Домаћин овог дијела манифестације је оснивач чувене "Купусијаде" у Мрчајевцима код Чачка Милун Тошић. Желимо да видимо њихово знање, примијенимо искуства, сазнамо нешто ново, како би "Митровдански вашар" идуће године био што квалитетнији - додао је Цацановић.

Тошић је истакао да радо посјећује различите крајеве и разговара са људима о традиционалним јелима.

Са поносом додаје да је "Купусијада" ушла у све туристичке карте Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана