Мирисом пецива буде Рогатичане

Сретен Митровић
Мирисом пецива буде Рогатичане

Рогатица - Док становници Рогатице спавају мирним сном трговац, машинбравар, економски техничар, гимназијалац и пекар удруженим снагама ноћу без престанка раде како би суграђане ујутро дочекали топли хљеб и пецива.

Иако пекарски посао захтијева много труда и одрицања јер почиње у вечерњим часовима, а завршава у зору, ова радна дружина без икаквих потешкоћа одради ноћну смјену.

- Бити пекар у првом реду значи тај одговоран и тежак посао радити са љубављу и пажњом. Морате бити и здрави јер док народ одмара и спава за вас је то нормално радно вријеме. Ништа мање важан није осјећај за мирис и укус - истичу у глас радници једне рогатичке пекаре које смо затекли док од брашна стварају производе чији се мирис шири улицом и мами купце. 

У смјени су били школовани пекар Зоран, који се овим послом бави већ четири деценије, трговац Симо, машинбравар Небојша и економски техничар Далибор које је судбина и сплет околности довела на врата овог предузећа.

Пети члан ове мале радне цјелине, бивши гимназијалац Миломир који иза себе већ има девет година пекарског стажа, одмарао је код куће.

Касније у ноћ, по "правилу службе" придружио им се  пословођа и дистрибутер готових производа Војо Станишић.

- Током једне наше радне ноћи, од 19 до пет часова, произведемо и на тржиште отпремимо хиљаде комада хљебова и другог пецива. Уз то, када су крсне славе, печемо и славске хљебове, па тако уз Светог Ђорђа спремимо и испечемо око 110, а за Никољдан у просјеку 80 крсних колача - прича Станишић.

Занимљиво је да се у овој групи не зна ко је главни мајстор. С обзиром на то да су једнако плаћени сви раде све. Посао су подијелили на шест дана, док седмог дана један од њих одмара.

Један радник седам дана припрема брашно и мијеси тијесто у два расположива миксера, други мјери и обликују производ, трећи односи производ на мјесто гдје чека да "надође", а  четврти припрема пећ и пече уз бригу о потребној температури и времену.

Он уз помоћ колеге који је радио на припреми, посебно направљеном лопатицом из ужарене пећи вади производ и ставља на посебне полице на точкићима и вози према просторији из које ће још врућ и свјеж поћи према потрошачима.

Рецептуре

Станишић наглашава да у прављењу пекарских производа користе испробане рецептуре, што купци препознају и стално се враћају. Иако је конкуренција на тржишту велика продају готово све што произведу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана