Милионска инвестиција у Трнову: Вода из Кијева кренуће у августу

Милијана Латиновић
Милионска инвестиција у Трнову: Вода из Кијева кренуће у августу

ТРНОВО - Фабрика за флаширање воде у насељу Кијево у општини Трново требало би да буде отворена за два мјесеца, а вриједност инвестиције која отвара могућност за нова запошљавања је око 2,5 милиона марака.

Потврдио је то за “Глас Српске” власник фабрике Сванимир Крештелица, нагласивши да је реализација пројекта у завршној фази те да ће, уколико не буде административних компликација, погон почети да ради до краја августа.

- Изградили смо нови објекат површине око 450 квадрата, инасталирали сву неопходну опрему и, што се нас тиче, можемо почети да радимо. Чекамо још само да буду завршене неке бирократске процедуре и да пустимо у рад погоне - казао је Крештелица.

Додао је да ће на почетку у фабрици бити запослено десетак радника, али да имају намјеру да у складу с обимом посла запошљавају нове.

- Капацитет погона је пуњење око 2.000 флаша на сат, а воду планирамо пласирати на домаће и инострано тржиште - истакао је Крештелица.

Коментаришући чињеницу да је БиХ, упркос томе што располаже са 9.460 метара кубних питке воде по глави становника, за пет година увезла воду вриједну 688 милиона марака, Крештелица је казао да увоз може бити смањен само кроз јаке кампање и подизање свијести грађана да купују домаће.

- Вјерујем у опстанак фабрике и сигуран сам да се квалитетом можемо изборити с увозничким лобијима јер је наша вода сигурно много квалитетнија од онога што нам пласирају из иностранства - рекао је он.

За првог човјека Трнова Драгомира Гаговића овакве инвестиције су вјетар у леђа за развој изразито неразвијених општина.

- Све то се отегло због разних административних процедура, а колико знам, инвеститор је добио и еколошку дозволу и инсталирао опрему и чекамо да фабрика и званично почне да ради. Свако радно мјесто које буде отворено у овако малој општини нама је значајно - истакао је Гаговић.

Додао је да се развој ове локалне заједнице, осим на хидропотенцијалима, темељи и на преради дрвета.

- На подручју општине успјешно послују три фирме које се баве прерадом дрвета, док је четврта у фази ремонта и стављања у погон - рекао је Гаговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана