Milići: Projektom ojačali regionalnu omladinsku saradnju

Srna
Milići: Projektom ojačali regionalnu omladinsku saradnju

Milići - Konferencijom omladinskog rada i aktivizma /KORA/ u regiji Birač, koja je održana u Milićima, Omladinski savjet te opštine obilježio je danas završetak realizacije projekta "Jačanje strukture i kapaciteta mladih, omladinskih organizacija i centara u regiji Birač".

Milićanima su partneri u projektu bile omladinske organizacije iz Bratunca, Srebrenice i Zvornika, a u okviru Lokalne akcione grupe "Drina-Birač", odnosno regionalnog projekta "Razvoj i saradnja u regiji Birač", koji realizuju UN agencije UNICEF, UNHCR i UNDP, a finansira Vlada Kraljevine Holandije.


Predsjednik Omladinskog savjeta Milići Stefan Milić rekao je novinarima da je ukupna vrijednost omladinskog projekta bila oko 45.000 KM, od čega je doprinos Lokalne akcione grupe bio 33.000 KM, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske 3.000 KM, a opštine Milići 8.400 KM.

On je dodao da su u okviru projekta organizovani "Škola mladih lidera", koju je pohađalo 40 omladinaca, "Susreti mladih regije Birač" sa nizom sportskih i kukurno- zabavnih sadržaja, a poseben segment projekta bila je nabavka audio, video i informatičke opreme u vrijednosti od 25.000 KM, omladinskim organizacijama, klubovina i centrima u regiji Birač.

"Cilj ove konferencije bio je da pošaljemo poruku pomirenja, zajedničkog rada i organizovanja mladih ljudi u regiji Birač. Ponosni smo na činjenicu da je Lokalna akciona grupa Drina- Birač, kroz UN agencije, dala podršku i značaj omladinskom organizovanju u regiji Birač i da je ovo prvi projekat regionalnog umrežavanja, čime smo poslali neke pozitivne vibracije", rekao je Milić.

Skupu su prisustvovali brojni predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora u regiji Birač, državnih institucija i opština.

Načelnik Milića Momir Lazarević novinarima je

rekao da aktivnosti koje provode omladinske organizacije doprinose sveukupnom razvoju regije Birač.

"U Milićima posebnu pažnju pridajemo privrednom razvoju i zapošljavanju, ali smo uočili da treba podržati i ovakav vid rada, jer u mladima imamo veliki potencijal i snagu", rekao je Lazarević.

Poslanik u parlamentu BiH Lazar Prodanović izjavio je novinarima da je saradnja omladinskih organizacija veoma značajna.

"Ako gledamo ukupna zbivanja na nedavnoj konferenciji u Parizu o zemljama Zapadnog Balkana vidimo da je osnovana posebna kancelarija i potpisan sporazum o saradnji mladih. To je pretpostavka stvaranja stabilne situacije i u tome je važno djelovanje nevladinih organizacija, kao korektivnog faktora funkcionisanja vlasti, na svim nivoima", rekao je Prodanović.

Na današnjem skupu dodijeljena su priznanja organizacijama i pojedincima, koji su doprinijeli uspjehu omladinskog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana