Милићи: Пројектом ојачали регионалну омладинску сарадњу

Срна
Милићи: Пројектом ојачали регионалну омладинску сарадњу

Милићи - Конференцијом омладинског рада и активизма /КОРА/ у регији Бирач, која је одржана у Милићима, Омладински савјет те општине обиљежио је данас завршетак реализације пројекта "Јачање структуре и капацитета младих, омладинских организација и центара у регији Бирач".

Милићанима су партнери у пројекту биле омладинске организације из Братунца, Сребренице и Зворника, а у оквиру Локалне акционе групе "Дрина-Бирач", односно регионалног пројекта "Развој и сарадња у регији Бирач", који реализују УН агенције UNICEF, UNHCR и UNDP, а финансира Влада Краљевине Холандије.


Предсједник Омладинског савјета Милићи Стефан Милић рекао је новинарима да је укупна вриједност омладинског пројекта била око 45.000 КМ, од чега је допринос Локалне акционе групе био 33.000 КМ, Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске 3.000 КМ, а општине Милићи 8.400 КМ.

Он је додао да су у оквиру пројекта организовани "Школа младих лидера", коју је похађало 40 омладинаца, "Сусрети младих регије Бирач" са низом спортских и кукурно- забавних садржаја, а посебен сегмент пројекта била је набавка аудио, видео и информатичке опреме у вриједности од 25.000 КМ, омладинским организацијама, клубовина и центрима у регији Бирач.

"Циљ ове конференције био је да пошаљемо поруку помирења, заједничког рада и организовања младих људи у регији Бирач. Поносни смо на чињеницу да је Локална акциона група Дрина- Бирач, кроз УН агенције, дала подршку и значај омладинском организовању у регији Бирач и да је ово први пројекат регионалног умрежавања, чиме смо послали неке позитивне вибрације", рекао је Милић.

Скупу су присуствовали бројни представници међународних организација, невладиног сектора у регији Бирач, државних институција и општина.

Начелник Милића Момир Лазаревић новинарима је

рекао да активности које проводе омладинске организације доприносе свеукупном развоју регије Бирач.

"У Милићима посебну пажњу придајемо привредном развоју и запошљавању, али смо уочили да треба подржати и овакав вид рада, јер у младима имамо велики потенцијал и снагу", рекао је Лазаревић.

Посланик у парламенту БиХ Лазар Продановић изјавио је новинарима да је сарадња омладинских организација веома значајна.

"Ако гледамо укупна збивања на недавној конференцији у Паризу о земљама Западног Балкана видимо да је основана посебна канцеларија и потписан споразум о сарадњи младих. То је претпоставка стварања стабилне ситуације и у томе је важно дјеловање невладиних организација, као корективног фактора функционисања власти, на свим нивоима", рекао је Продановић.

На данашњем скупу додијељена су признања организацијама и појединцима, који су допринијели успјеху омладинског пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана