Милица најбољи математичар БиХ

А. Јанковић, Б. Радуловић
Милица најбољи математичар БиХ

Прњавор - Матуранткиња прњаворске Гимназије и заљубљеник у математику Милица Ђукић представљаће БиХ заједно са још петоро колега из ФБиХ на Математичкој олимпијади која ће бити одржана почетком јула у Тајланду.

Ђукићева се на Свјетску олимпијаду у Азији пласирала у великом стилу освојивши прво мјесто на државном такмичењу за математичаре које је одржано у суботу у Сарајеву. Од 42 могућа бода на свој конто уписала је 38 и понијела титулу међу четрдесетак ђака.

- Задовољна сам и почињем припреме за Олимпијаду у Тајланду. Нестрпљива сам да полетим у далеку земљу и покажем знање - каже Ђукићева и додаје да, без обзира на то што ће се наћи раме уз раме са најбољим свјетским такмичарима, нема трему јер има искуство са претходних олимпијада.

Прије двије године талентована Прњаворчанка учествовала је на Математичкој олимпијади у Колумбији, а лани је у јужноафричком Кејптауну освојила сребрну медаљу. Друго мјесто освојила је и прије десетак дана на Балканској олимпијади у Грчкој.

Каже да је таленат и љубав према математици наслиједила од оца, с којим вјежба од малих ногу.

-  Тата се као младић такође такмичио и још док сам била дјевојчица усадио ми је љубав према тој науци. Од када знам за себе, стално нешто рачунам. Од првог дана школе математика ми је омиљени предмет - прича Ђукићева, која након средње школе жели да упише математички факултет.

Прњаворска шампионка знања посебно обожава геометрију и комбинаторику јер се у тим задацима мора много размишљати, док јој теорије бројева и алгебра иду мало теже. Пред пут у Тајланд мучи је проблем у вези са припремама, јер све мора сама.

- У Кини или Русији ђаци се за ова такмичења припремају цијелу годину, док код нас припреме зависе искључиво од рада појединца. Било би нам много лакше кад бисмо имали неког професора да ради с нама. Овако, морамо све сами - каже Ђукићева, која ће у Азији бити једини представник РС.

Учесници

Милица Ђукић путоваће у Азију са још петоро средњошколаца из Сарајева - Дамиром Папићем, Златком Салком Лагумџијом, Нејром Куртовић, Адисом Болић и Мирзом Арнаутом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана