Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite: Topljenje snijega alarm za Civilnu zaštitu

Danijela Stokanić
Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite: Topljenje snijega alarm za Civilnu zaštitu

Naglo topljenje snijega, koje će uslijediti naredne sedmice kada se očekuje znatan skok temperature, moglo bi izazvati poplave u Srpskoj, zbog čega lokalne službe Civilne zaštite treba odmah da preduzmu preventivne i druge mjere zaštite iz svojih nadležnosti.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Prema njegovim riječima, Republička uprava Civilne zaštite spremnija je nego ikad da odgovori na izazove sa kojima bi se mogla suočiti, a da bi ekipe bile još efikasnije i brže obavljale svoje zadatke, potrebna im je nova oprema i vozila.

GLAS: Kakvu saradnju Republička uprava ima sa lokalnim službama Civilne zaštite?

MEĐED: Svake godine Vladi RS predložimo jednogodišnje strateške planove zaštite od poplava, požara, snijega i deminiranja. Nakon što se ti planovi usvoje, sve lokalne zajednice su dužne da ih se pridržavaju, kao i da ažuriraju svoje postojeće. Nažalost, to čini veoma malo lokalnih zajednica, zbog čega trpe veliku štetu. Na primjer, u posljednjim požarima koji su se desili na području istočne Hercegovine, utvrđeno je da postojeći planovi nisu ažurirani po dvadeset i više godina, zbog čega se jednostavno nije moglo prići gašenju požara. Sistem zaštite i spasavanja zavisi od lokalne zajednice. Koliko pojedinci neozbiljno shvataju važnost civilne zaštite najbolje govori to što su u pojedinim lokalnim zajednicama za vrijeme elementarnih nepogoda sa poslom završavali kad i ostali službenici, pa nam je bilo nemoguće doći do bilo kakvih informacija kako bismo pomogli.

GLAS: Šta se prioritetno mora uraditi kako bi Civilna zaštita bila jača i efikasnija, odnosno da li je ona kadrovski i opremom dobro opremljena?

MEĐED: Službe Civilne zaštite su, nažalost, stavljene na začelje, iako su u pitanju ljudski životi i materijalna dobra. Služba Civilne zaštite u lokalnoj zajednici treba da ima poseban status, a ne da bude u sklopu odjeljenja komunalne policije ili turističke organizacije, kao što ima slučajeva. Na republičkom nivou je neophodna veća finansijska podrška Vlade RS za nabavku novijih vozila, kao i mašina za deminiranje, te opreme za vatrogasce, dok je kadar maksimalno iskorišćen. Kako bi što spremnije mogli odgovoriti na izazove, određen broj deminera je obučen za početno gašenje požara i druge slične poslove.

GLAS: Koji su najznačajniji planovi i ciljevi Republičke uprave Civilne zaštite u idućem periodu?

MEĐED: Donošenje novog zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, dodatna edukacija, između ostalih, spasilaca i formiranje novih timova samo su neki od značajnijih planova za naredni period.  

GLAS: S obzirom na to da je danas Svjetski dan Civilne zaštite imate li u planu neke aktivnosti?

MEĐED: Krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca u Foči bi trebalo da bude održana združena vježba Republičke uprave Civilne zaštite, Helikopterskog servisa RS, Vatrogasne jedinice, Crvenog krsta i hitne pomoći, koja će pokazati uvježbanost i spremnost u slučaju vanrednih situacija.

Disciplina

GLAS: Kako biste ocijenili dosadašnji rad Republičke uprave Civilne zaštite?

MEĐED: Smatram da uvijek može bolje, što tražim i od svojih saradnika. U poslu je najvažnija disciplina, što još nismo postigli, s obzirom na situaciju koja me dočekala po dolasku na ovu dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana