Миле Међед, директор Републичке управе Цивилне заштите: Топљење снијега аларм за Цивилну заштиту

Данијела Стоканић
Миле Међед, директор Републичке управе Цивилне заштите: Топљење снијега аларм за Цивилну заштиту

Нагло топљење снијега, које ће услиједити наредне седмице када се очекује знатан скок температуре, могло би изазвати поплаве у Српској, због чега локалне службе Цивилне заштите треба одмах да предузму превентивне и друге мјере заштите из својих надлежности.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед.

Према његовим ријечима, Републичка управа Цивилне заштите спремнија је него икад да одговори на изазове са којима би се могла суочити, а да би екипе биле још ефикасније и брже обављале своје задатке, потребна им је нова опрема и возила.

ГЛАС: Какву сарадњу Републичка управа има са локалним службама Цивилне заштите?

МЕЂЕД: Сваке године Влади РС предложимо једногодишње стратешке планове заштите од поплава, пожара, снијега и деминирања. Након што се ти планови усвоје, све локалне заједнице су дужне да их се придржавају, као и да ажурирају своје постојеће. Нажалост, то чини веома мало локалних заједница, због чега трпе велику штету. На примјер, у посљедњим пожарима који су се десили на подручју источне Херцеговине, утврђено је да постојећи планови нису ажурирани по двадесет и више година, због чега се једноставно није могло прићи гашењу пожара. Систем заштите и спасавања зависи од локалне заједнице. Колико појединци неозбиљно схватају важност цивилне заштите најбоље говори то што су у појединим локалним заједницама за вријеме елементарних непогода са послом завршавали кад и остали службеници, па нам је било немогуће доћи до било каквих информација како бисмо помогли.

ГЛАС: Шта се приоритетно мора урадити како би Цивилна заштита била јача и ефикаснија, односно да ли је она кадровски и опремом добро опремљена?

МЕЂЕД: Службе Цивилне заштите су, нажалост, стављене на зачеље, иако су у питању људски животи и материјална добра. Служба Цивилне заштите у локалној заједници треба да има посебан статус, а не да буде у склопу одјељења комуналне полиције или туристичке организације, као што има случајева. На републичком нивоу је неопходна већа финансијска подршка Владе РС за набавку новијих возила, као и машина за деминирање, те опреме за ватрогасце, док је кадар максимално искоришћен. Како би што спремније могли одговорити на изазове, одређен број деминера је обучен за почетно гашење пожара и друге сличне послове.

ГЛАС: Који су најзначајнији планови и циљеви Републичке управе Цивилне заштите у идућем периоду?

МЕЂЕД: Доношење новог закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, додатна едукација, између осталих, спасилаца и формирање нових тимова само су неки од значајнијих планова за наредни период.  

ГЛАС: С обзиром на то да је данас Свјетски дан Цивилне заштите имате ли у плану неке активности?

МЕЂЕД: Крајем овог или почетком сљедећег мјесеца у Фочи би требало да буде одржана здружена вјежба Републичке управе Цивилне заштите, Хеликоптерског сервиса РС, Ватрогасне јединице, Црвеног крста и хитне помоћи, која ће показати увјежбаност и спремност у случају ванредних ситуација.

Дисциплина

ГЛАС: Како бисте оцијенили досадашњи рад Републичке управе Цивилне заштите?

МЕЂЕД: Сматрам да увијек може боље, што тражим и од својих сарадника. У послу је најважнија дисциплина, што још нисмо постигли, с обзиром на ситуацију која ме дочекала по доласку на ову дужност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана