Milanu uzgoj cvijeća prva ljubav

Snežana Tasić
Milanu uzgoj cvijeća prva ljubav

PRIJEDOR - U pauzama od učenja i igre sa drugarima trinaestogodišnji Milan Reljić iz Donje Omarske kod Prijedora vrijeme provodi u plasteniku pomažući roditeljima u uzgoju voća, povrća i cvijeća.

Ovaj školarac kaže da već odavno "sve zna" o uzgoju cvijeća, a plastenik mu je, dodaje, "druga kuća".

- Nije mi teško da radim, posebno kada radimo svi zajedno, moji roditelji i ja. Kad se umorim od učenja, odem u plastenik i radim sve što treba. Mislim da sam ljubav prema uzgoju cvijeća naslijedio od roditelja, koji su me i naučili kako i šta da radim - priča Milan.

Kaže da sa majkom bira rasade cvijeća, sa ocem prikuplja i odvozi cvijeće na pijacu.

- Osim što pomažem roditeljima, dosta i naučim o ovom poslu i radu u plasteniku - rekao je Milan.

Dodao je da pored uzgoja cvijeća sa roditeljima proizvodi i rasade merkantilnog povrća.

- Najviše volim da radim oko lubenica, jer znam da će moj trud biti nagrađen veoma slatkim zadovoljstvom kada u avgustu lubenice dozriju - priča Milan ne skrivajući ponos što njegove lubenice dostignu težinu i do 17 kilograma.

Milan će uskoro završiti osnovnu školu i kaže da će sigurno upisati poljoprivrednu školu gdje očekuje da će biti dobar učenik.

- Osim prakse, trebaće mi i još malo teorije, a onda se nadam da ću moći i da savjetujem roditelje da bi prinosi bili što bolji, pa time i zarada - kaže Milan i ističe da bi se rado bavio poljoprivrednom proizvodnjom, jer je to ono što ga zaista zanima.

Njegovi roditelji se već godinama bave plasteničkom proizvodnjom, od čega se izdržava čitava porodica. U pet plastenika od septembra do juna radi čitava porodica.

- Plastenici zauzimaju površinu od 800 kvadrata i u njima ima posla po cijeli dan, ali može i da se zaradi - kaže Milanov otac Željko.

Podsticaji

Opština Prijedor je u toku 2009. godine za proizvođače koji se bave plasteničkom proizvodnjom izdvojila oko 40.000 maraka. Za ovu godinu opština je planirala podršku od jedne marke po kvadratu za zasnovanu proizvodnju u plasteniku i tri marke po kvadratu za novozasnovane plastenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana