Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine: Bijeljina grad sa najbržim razvojem

Marijana Miljić
Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine: Bijeljina grad sa najbržim razvojem

Bijeljina je grad koji se najbrže razvija zahvaljujući realizaciji mnogih projekata koji se odnose na infrastrukturu, obrazovanje, turizam, privredu, poljoprivredu...

Politička kriza koja je prisutna posljednjih mjeseci usporila je razvoj, ali ćemo i to prevazići i nastaviti zacrtanim kursom, kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

* GLAS: Kakva je trenutna situacija u Bijeljini u svjetlu političke krize do koje je došlo promjenom skupštinske većine koju sada čine stranke koje Vas ne podržavaju?

MIĆIĆ: Nova skupštinska većina napravila je niz grešaka od kada je preuzela vlast. Jedino se bave smjenama. Da njihov rad nije u skladu sa zakonom potvrdio je i sud koji je naložio da vrate načelnike odjeljenja koje su smijenili. Skupština je prihvatila ovu odluku, ali su ponovo smijenili stare načelnike i stavili svoje ljude na te pozicije. Sve ovo ukazuje da rade mimo zakona i propisa u cilju skupljanja jeftinih političkih poena.

* GLAS: Kakve je posljedice izazvala ta kriza s obzirom da traje već mjesecima?

MIĆIĆ: Nova skupštinska većina zaustavila je realizaciju nekoliko projekata. Nisu usvojili povoljno zaduženje kod Svjetske banke za završetak zgrade Centra za socijalni rad i prodaju zemljišta u industrijskoj zoni 2 za koje su zainteresovani privrednici. Pored toga stopirali su mnoge druge odluke koje bi se odrazile na privredni razvoj. Sve ovo ukazuje da ne rade za građane.

* GLAS: Vas su optužili za mnoge kriminalne radnje. Kako komentarišete te optužbe?

MIĆIĆ: Svojim potezima skupštinska većina želi da skrene samo pažnju na sebe i da na taj način dobije jeftine političke poene za predstojeće izbore. U Bijeljini nije bilo nikakvih kriminalnih radnji. Pored toga grad je otvoren za sve one koji žele da provjere navode nove većine, koja ne optužuje samo mene za kriminal već i sve sudove. Ne plašim se optužbi jer pravda i zakon na kraju pobjeđuju.

* GLAS: Jeste li zadovoljni onim što ste uspjeli uraditi u nizu mandata na čelu Bijeljine?

MIĆIĆ: Bijeljina je grad koji se najbrže razvija zahvaljujući realizaciji mnogih projekata koji se odnose na infrastrukturu, obrazovanje, turizam, privredu, poljoprivredu... Samo projekat izgradnje kanalizacije je vrijedan 40 miliona KM i taj posao je pri kraju, a imamo i najsavremeniji prečistač otpadnih voda. Bijeljina je perspektivan grad, koji može proizvoditi zdravu hranu jer ima 55.000 hektara obradivog zemljišta. Nastojaćemo da biciklističko-turističkom stazom spojimo sve destinacije od centra grada do etno-sela "Stanišić", "Banje Dvorovi" pa sve do crkve Sveta Petka na obodu naselja Pet jezera. Planiramo da izmjestimo i kasarnu iz centra grada, a da na toj lokaciji sagradimo univerzitet, dva fakulteta, studentski kampus, sportsku halu, te ostale objekte koji su potrebni mladim ljudima za obrazovanje i sport.

* GLAS: Koji su najveći problemi u Bijeljini?

MIĆIĆ: U čitavoj RS i BiH najveći problem je zapošljavanje mladih tako da on hara i Bijeljinom. Mi ne možemo sami riješiti taj problem, ali možemo doprinijeti da dođe do pada nezaposlenosti. Planiramo da otvaranjem radnih mjesta u Industrijskoj zoni 2 smanjimo nezaposlenost i doprinesemo boljem standardu građana. Nećemo dozvoliti nova zapošljavanja u administraciji, jer time ne rješavamo problem nezaposlenosti. Zbog toga ćemo raditi isključivo na zapošljavanju u realnom sektoru.

* GLAS: Šta je neophodno učiniti kako bi Bijeljina postala istinski moderan i razvijen grad?

MIĆIĆ:  Privlačenjem investicija ne samo u Bijeljini, već i u RS bili bi stvoreni uslovi za otvaranje novih fabrika čime bi bilo omogućeno otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi. To bi bio zamajac razvoja ne samo Semberije, već kompletne RS. Za Bijeljinu je važno i da počne gradnja autoputa od Brčkog do Bijeljine, te dalje prema Srbiji.

* GLAS: Da li su otklonjene sve posljedice katastrofalnih poplava i da li je Bijeljina sada zaštićena?

MIĆIĆ: Poplave koje su se desile 2014. godine su zaustavile razvoj Bijeljine. Šteta je bila ogromna. Od  Vlade RS smo dobili najveći broj vaučera za obnovu grada, što govori da je grad najviše stradao u poplavama. Sa druge strane naši privrednici, koji su pretrpjeli štetu još od Vlade nisu dobili ni marku. Još nismo u potpunosti zaštićeni od poplava i posvetićemo se gradnji nasipa na Drini i Janji.

* GLAS: Ponovo ste kandidat za gradonačelnika. Na čemu ćete bazirati izbornu kampanju i očekujete li pobjedu?

MIĆIĆ: Mi smo pokazali da znamo raditi. Od Bijeljine smo napravili  lijep i moderan grad. Realizovali smo mnogo dobrih projekata. Nastavićemo put razvoja Semberije jer ćemo se posvetiti realizaciji projekata zaštite od poplava, zapošljavanju mladih, razvoju privrede, turizma, agrara i drugih oblasti koje donose bolji život sugrađana. Očekujem ubjedljivu pobjedu na izborima jer građani znaju ko je i šta uradio i šta može uraditi u Bijeljini.

Saradnja

* GLAS: Kako ocjenjujete saradnju sa republičkim institucijama?

MIĆIĆ: Uvijek ima problema, ali smo u saradnji sa republičkim institucijama uradili nekoliko dobrih projekata. Nije lako biti opozicija nigdje. Vjerovatno nije lako ni onima koji su meni opozicija. Svakako da ima i opstrukcije na nižim nivoima gdje ljudi miješaju posao i politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana