Мићо Мићић, градоначелник Бијељине: Бијељина град са најбржим развојем

Маријана Миљић
Мићо Мићић, градоначелник Бијељине: Бијељина град са најбржим развојем

Бијељина је град који се најбрже развија захваљујући реализацији многих пројеката који се односе на инфраструктуру, образовање, туризам, привреду, пољопривреду...

Политичка криза која је присутна посљедњих мјесеци успорила је развој, али ћемо и то превазићи и наставити зацртаним курсом, каже градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

* ГЛАС: Каква је тренутна ситуација у Бијељини у свјетлу политичке кризе до које је дошло промјеном скупштинске већине коју сада чине странке које Вас не подржавају?

МИЋИЋ: Нова скупштинска већина направила је низ грешака од када је преузела власт. Једино се баве смјенама. Да њихов рад није у складу са законом потврдио је и суд који је наложио да врате начелнике одјељења које су смијенили. Скупштина је прихватила ову одлуку, али су поново смијенили старе начелнике и ставили своје људе на те позиције. Све ово указује да раде мимо закона и прописа у циљу скупљања јефтиних политичких поена.

* ГЛАС: Какве је посљедице изазвала та криза с обзиром да траје већ мјесецима?

МИЋИЋ: Нова скупштинска већина зауставила је реализацију неколико пројеката. Нису усвојили повољно задужење код Свјетске банке за завршетак зграде Центра за социјални рад и продају земљишта у индустријској зони 2 за које су заинтересовани привредници. Поред тога стопирали су многе друге одлуке које би се одразиле на привредни развој. Све ово указује да не раде за грађане.

* ГЛАС: Вас су оптужили за многе криминалне радње. Како коментаришете те оптужбе?

МИЋИЋ: Својим потезима скупштинска већина жели да скрене само пажњу на себе и да на тај начин добије јефтине политичке поене за предстојеће изборе. У Бијељини није било никаквих криминалних радњи. Поред тога град је отворен за све оне који желе да провјере наводе нове већине, која не оптужује само мене за криминал већ и све судове. Не плашим се оптужби јер правда и закон на крају побјеђују.

* ГЛАС: Јесте ли задовољни оним што сте успјели урадити у низу мандата на челу Бијељине?

МИЋИЋ: Бијељина је град који се најбрже развија захваљујући реализацији многих пројеката који се односе на инфраструктуру, образовање, туризам, привреду, пољопривреду... Само пројекат изградње канализације је вриједан 40 милиона КМ и тај посао је при крају, а имамо и најсавременији пречистач отпадних вода. Бијељина је перспективан град, који може производити здраву храну јер има 55.000 хектара обрадивог земљишта. Настојаћемо да бициклистичко-туристичком стазом спојимо све дестинације од центра града до етно-села "Станишић", "Бање Дворови" па све до цркве Света Петка на ободу насеља Пет језера. Планирамо да измјестимо и касарну из центра града, а да на тој локацији саградимо универзитет, два факултета, студентски кампус, спортску халу, те остале објекте који су потребни младим људима за образовање и спорт.

* ГЛАС: Који су највећи проблеми у Бијељини?

МИЋИЋ: У читавој РС и БиХ највећи проблем је запошљавање младих тако да он хара и Бијељином. Ми не можемо сами ријешити тај проблем, али можемо допринијети да дође до пада незапослености. Планирамо да отварањем радних мјеста у Индустријској зони 2 смањимо незапосленост и допринесемо бољем стандарду грађана. Нећемо дозволити нова запошљавања у администрацији, јер тиме не рјешавамо проблем незапослености. Због тога ћемо радити искључиво на запошљавању у реалном сектору.

* ГЛАС: Шта је неопходно учинити како би Бијељина постала истински модеран и развијен град?

МИЋИЋ:  Привлачењем инвестиција не само у Бијељини, већ и у РС били би створени услови за отварање нових фабрика чиме би било омогућено отварање радних мјеста и запошљавање високообразованих људи. То би био замајац развоја не само Семберије, већ комплетне РС. За Бијељину је важно и да почне градња аутопута од Брчког до Бијељине, те даље према Србији.

* ГЛАС: Да ли су отклоњене све посљедице катастрофалних поплава и да ли је Бијељина сада заштићена?

МИЋИЋ: Поплаве које су се десиле 2014. године су зауставиле развој Бијељине. Штета је била огромна. Од  Владе РС смо добили највећи број ваучера за обнову града, што говори да је град највише страдао у поплавама. Са друге стране наши привредници, који су претрпјели штету још од Владе нису добили ни марку. Још нисмо у потпуности заштићени од поплава и посветићемо се градњи насипа на Дрини и Јањи.

* ГЛАС: Поново сте кандидат за градоначелника. На чему ћете базирати изборну кампању и очекујете ли побједу?

МИЋИЋ: Ми смо показали да знамо радити. Од Бијељине смо направили  лијеп и модеран град. Реализовали смо много добрих пројеката. Наставићемо пут развоја Семберије јер ћемо се посветити реализацији пројеката заштите од поплава, запошљавању младих, развоју привреде, туризма, аграра и других области које доносе бољи живот суграђана. Очекујем убједљиву побједу на изборима јер грађани знају ко је и шта урадио и шта може урадити у Бијељини.

Сарадња

* ГЛАС: Како оцјењујете сарадњу са републичким институцијама?

МИЋИЋ: Увијек има проблема, али смо у сарадњи са републичким институцијама урадили неколико добрих пројеката. Није лако бити опозиција нигдје. Вјероватно није лако ни онима који су мени опозиција. Свакако да има и опструкције на нижим нивоима гдје људи мијешају посао и политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана