Метар дрва у Семберији коштаће и до 100 марака

Љиљана Алексић
Метар дрва у Семберији коштаће и до 100 марака

Бијељина - Септембар је један од најтежих мјесеци у години када је ријеч о удару на кућни буџет јер је, осим редовних обавеза, опремања дјеце за школу и припреме зимнице, новац потребно издвојити и за набавку огрева.

На стовариштима у Бијељини огрев се увелико продаје, а цијене су нешто више у односу на раније године. 

- Продаја је у посљедњи мјесец повећана и свакодневно су гужве на стоваришту јер Семберци током јула и августа, због нешто лошијег времена, нису успјели да обезбједе огрев па то завршавају сада - рекао је власник предузећа за продају огрева “МП Комерц” Радомир Стојановић.

Дрво за огрев по кубном метру кошта 90 марака, што је за десет марака скупље него лани, док је цијена угља остала непромијењена и кошта од 125 до 185 КМ по тони.

- Грађани највише купују буковину, а по истој цијени могу купити и грабовину и церовину. Цијена је из мјесеца у мјесец расла. У мају је кубик коштао 75 марака, у јуну 80, а у августу 85 КМ - казао је Стојановић.

Продавци кажу да је од августа почела несташица дрвета и да би због тога цијена могла скочити и на 100 КМ по кубном метру. Истичу да је тражен и пелет, али је до њега веома тешко доћи.

Семберцима је огрев ове године најскупљи, али кажу да се за то мора наћи новац. Углавном купују по десетак метара дрва и око двије до три тоне угља за једну гријну сезону.

Милан Б. из Амајлија купио је осам метара буковине, за шта је издвојио 720 макара.

- Нисам успио да обезбиједим огрев док је била повољнија цијена, јер у кући имам два школарца, којима је требало купити све за школу. У току је и припрема зимнице, па оно што немамо у башти полако смо докупљивали, тако да су дрва тек сада дошла на ред - рекао је овај Бијељинац. Пензионер Раде Стевановић каже да спремно дочекује предстојећу гријну сезону.

- Ове године сам на вријеме набавио огрев за зиму. Обично купим до осам метара дрва и око пет тона угља и потраје до прољећа - каже Стевановић.

Додаје да су цијене огрева за пензионерски стандард превисоке, посебно када је ријеч о дрвету, али срећа је, каже, што је пензионерима омућено да огрев купе на 12 рата.  +++++++

Топлана

Бијељинска градска “Топлана” спремно дочекује почетак нове гријне сезоне, а директор Младен Красавац истиче да је ремонт постројења при крају.

- Имамо нових корисника ове гријне сезоне, а враћају нам се и стари који су чули да смо поправили квалитет гријања - рекао је Красавац и додао да цијена гријања ове сезоне остаје непромијењена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана