Medvjed ubio dvije svinje u okolini Kneževa

nezavisne.com
Medvjed ubio dvije svinje u okolini Kneževa

Kneževo - Jedan medvjed koji već dvije godine kruži okolinom Kneževa i pravi štetu na imovini, u petak ujutru je u selu Bokani, zaseoku Mitrovići, na imanju Bogdana Mitrovića napravio štetu ubivši dvije svinje ukupne težine više od 400 kg.

Bogdan kaže da je prije odlaska na spavanje pregledao imanje i sve je bilo u redu.

“Ukupno sam imao tri svinje, medvjed je jednu ubio, drugu smo morali priklati kako bih iskoristio bar nešto od nje. A treća je malo povrijeđena i ona je preživjela. Te dvije stradale svinje su imale više od 400 kg i mjesečno sam za njih davao 180 KM, te sam i zbog toga u gubitku”, rekao je Mitrović za “Nezavisne”.

On kaže da je ujutru ustao, ne znajući da je medvjed bio u njegovom dvorištu.

“Ujutru kada sam se probudio, došao je zet da tovarimo piljevinu i pitao me gdje su mi svinje. Rekao sam mu da su u svinjcu. Međutim, onda smo vidjeli da su vrata provaljena i krenuo sam u potragu za svinjama. Prateći trag krvi kud je medvjed vukao svinju, sreo sam i medvjeda koji je bio na metar i po od mene. Kada me je ugledao, riknuo je i otišao niz jarak”, rekao je Mitrović.

Nebojša Vuković iz Poljoprivredne službe u opštini Kneževo kaže da već skoro dvije godine jedinka medvjeda pravi štetu u zaseocima, brdima oko Kneževa, počevši u proljeće.

“U više sela i zaselaka oko Kneževa, Bokana, Mitrovića, Pavlovića, medvjed pravi problem svakih 15 do 20 dana i ove godine uglavnom napada svinje, a po jednom je napao pčelinjak i kravu, očigledno je navikao na svinjsko meso”, rekao je Vuković za “Nezavisne”.

On je istakao da su zaprimili prijavu u petak ujutru da je medvjed počinio štetu na jednom imanju.

“Medvjed je kroz zidani objekat povrijedio i izvukao jednu od svinja kroz otvor za izđubrivanje. Vlasnik je imao tri svinje, jednu je odmah usmrtio, druga je morala biti prinudno zaklana, a treća je imala male povrede i preživjela je. Lovci nemaju potrebu ići na teren, ne vrijedi da traže medvjeda, jer je on zaštićen i šteta se plaća”, kaže Vuković.

Dodaje da lovci mogu ustrijeliti medvjeda jedino ako se obrate nadležnima i dobiju dozvolu, jer se radi o jedinki koja već duži period pravi štetu, iako ove godine ima hrane u prirodi u izobilju. On kaže da su svinje bile teške po 220 kg, a da je cijena sada po kg možda oko 3,5 KM.

Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, rekla je da su policijski službenici nakon prijave izašli na teren i konstatovali da je u mjestu Bokani, kod Kneževa, medvjed usmrtio dvije svinje, te su obavijestili o tome Komunalnu policiju i Lovačko udruženje.

Tokom prošle godine medvjed je u mjestu Kobilja, kod Kneževa, ubio kravu tešku oko 400 kilograma, koja je bila na ispaši na njivi. Ona je pronađena sa djelimično iskidanim mesom, a na mjestu događaja pronađeni su i otisnuti tragovi medvjeda. Vlasniku krave pričinjena je materijalna šteta od 2.000 KM.

Medvjed je i u prošloj godini i u naselju Bregovi, kod Kneževa, ušao u dvorište jednog od mještana i tamo napao i povrijedio svinju tešku oko 170 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana