Медвјед убио двије свиње у околини Кнежева

nezavisne.com
Медвјед убио двије свиње у околини Кнежева

Кнежево - Један медвјед који већ двије године кружи околином Кнежева и прави штету на имовини, у петак ујутру је у селу Бокани, засеоку Митровићи, на имању Богдана Митровића направио штету убивши двије свиње укупне тежине више од 400 кг.

Богдан каже да је прије одласка на спавање прегледао имање и све је било у реду.

“Укупно сам имао три свиње, медвјед је једну убио, другу смо морали приклати како бих искористио бар нешто од ње. А трећа је мало повријеђена и она је преживјела. Те двије страдале свиње су имале више од 400 кг и мјесечно сам за њих давао 180 КМ, те сам и због тога у губитку”, рекао је Митровић за “Независне”.

Он каже да је ујутру устао, не знајући да је медвјед био у његовом дворишту.

“Ујутру када сам се пробудио, дошао је зет да товаримо пиљевину и питао ме гдје су ми свиње. Рекао сам му да су у свињцу. Међутим, онда смо видјели да су врата проваљена и кренуо сам у потрагу за свињама. Пратећи траг крви куд је медвјед вукао свињу, срео сам и медвједа који је био на метар и по од мене. Када ме је угледао, рикнуо је и отишао низ јарак”, рекао је Митровић.

Небојша Вуковић из Пољопривредне службе у општини Кнежево каже да већ скоро двије године јединка медвједа прави штету у засеоцима, брдима око Кнежева, почевши у прољеће.

“У више села и заселака око Кнежева, Бокана, Митровића, Павловића, медвјед прави проблем сваких 15 до 20 дана и ове године углавном напада свиње, а по једном је напао пчелињак и краву, очигледно је навикао на свињско месо”, рекао је Вуковић за “Независне”.

Он је истакао да су запримили пријаву у петак ујутру да је медвјед починио штету на једном имању.

“Медвјед је кроз зидани објекат повриједио и извукао једну од свиња кроз отвор за изђубривање. Власник је имао три свиње, једну је одмах усмртио, друга је морала бити принудно заклана, а трећа је имала мале повреде и преживјела је. Ловци немају потребу ићи на терен, не вриједи да траже медвједа, јер је он заштићен и штета се плаћа”, каже Вуковић.

Додаје да ловци могу устријелити медвједа једино ако се обрате надлежнима и добију дозволу, јер се ради о јединки која већ дужи период прави штету, иако ове године има хране у природи у изобиљу. Он каже да су свиње биле тешке по 220 кг, а да је цијена сада по кг можда око 3,5 КМ.

Марија Маркановић, портпарол ПУ Бањалука, рекла је да су полицијски службеници након пријаве изашли на терен и констатовали да је у мјесту Бокани, код Кнежева, медвјед усмртио двије свиње, те су обавијестили о томе Комуналну полицију и Ловачко удружење.

Током прошле године медвјед је у мјесту Кобиља, код Кнежева, убио краву тешку око 400 килограма, која је била на испаши на њиви. Она је пронађена са дјелимично искиданим месом, а на мјесту догађаја пронађени су и отиснути трагови медвједа. Власнику краве причињена је материјална штета од 2.000 КМ.

Медвјед је и у прошлој години и у насељу Брегови, код Кнежева, ушао у двориште једног од мјештана и тамо напао и повриједио свињу тешку око 170 килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана