Медвјед поново напада стада у Челинцу

nezavisne.com
Медвјед поново напада стада у Челинцу

Челинац - Усред дана, између 16 и 17 часова, на свега 150 метара од кућа, медвјед је у селу Милошево, општина Челинац, упао у стадо Предрага Марјановића, те му растргао најбољег овна.

Марјановић прича за "Независне" да је штету уочио у суботу ујутру, када је посумњао да му је неко из штале украо овна, али је нешто касније схватио да га није ојадио лопов, него звијер.

"Овце су ми биле затворене на пашњаку површине око 30 дунума, који је ограђен. У току дана, у петак, ован је нестао, а увече смо стадо затворили у шталу и нисам бројао грла", присјећа се Марјановић.

Овај пољопривредник додаје да је у суботу ујутру примијетио да му недостаје ован.

"Ја сам то пријавио полицији рачунајући да је ован нестао из штале, односно да га је неко украо. Међутим, у недјељу смо, на око 50 метара од пашњака, у шуми, пронашли мјесто гдје је ован убијен", прича Марјановић.

Додаје да је медвјед овна заклао, појео га пола, а остатак закопао.

"Ловци су ми испричали да тако медвједи раде. Поједу одмах колико могу, а остатак затрпају и дођу по леш касније. У ноћи између недјеље и понедјељка поново је долазио и појео остатак. Оставио је само главу", прича Марјановић.

Ово је други случај како медвјед, претпоставља се исти, напада овце у овом селу надомак Челинца.

"Године 2014. побио нам је 10 оваца овдје у селу", присјећа се саговорник "Независних".

Истиче да, судећи по ставу стручњака, мјештани нису у опасности.

"Кажу да ако њему не пријети опасност - медвјед неће на човјека. Он иде само на животиње. Мени је заклао најбољег овна из стада у којем имам око 20 оваца и 14 јагњади", нагласио је Марјановић.

Из општине Челинац речено им је да су упознати с овим случајем, те да су добили захтјев овог пољопривредника за процјену штете.

Из Полицијске управе Бањалука за "Независне" је речено да им је 21. априла пријављено да је у ноћи између 20. и 21. априла из откључане дрвене штале украден ован.

"Власник се потом 22. априла поново обратио полицији и навео да је пронашао растрганог овна. Увиђајем је утврђено да је овна растргао медвјед, односно да у овом случају нема елемената кривичног дјела, а власник је обавијештен да о случају упозна општину и локално ловачко удружење", речено је "Независним" из полиције.

Бране Павловић, предсједник Ловачког удружења "Фазан" Челинац, рекао је да је у оваквим случајевима пракса да са надлежном комисијом на мјесто догађаја изађе и ловочувар и да се утврђује чињенично стање.

"Уколико је стадо било ограђено на одговарајући начин, власнику ће штета бити надокнађена. Ово је први овакав случај ове године у нашој општини", наводи Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана